2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Itt a dráma: újra lesöpörték a listáról Makizaj embereit, Gyurcsány pártja kapja a legtöbb befutó helyet

Márki-Zay Péter MMM-es szövetségesei nem kapnak kvótát, az MSZP, a P és Momentum listás helyeinek arányáról egyezkednek még a pártok - írja az ATV.

Újabb találkozót tartottak az ellenzéki pártvezetők – a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter nélkül, de tudtával – tudta meg az atv.hu.

A közös lista majdnem kész van, de még akadnak nyitott kérdések. Az LMP frakcióalakítási garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól; kompromisszum jöhet a Márki-Zay által támogatott roma jelöltek ügyében; egyértelmű nemet kapott viszont a miniszterelnök-jelölt a pártoktól az MMM politikusainak listás helyeit illetően. A DK-Jobbik-Momentum-LMP alkalmi szövetség azt az ajánlatot tette az MSZP-nek és a P-nek, hogy a két párt együtt annyi befutó helyet kaphat, mint a Momentum egyedül.

Kompromisszum az MZP által támogatott roma politikusok ügyében, egységes nem az MMM jelöltjeire

A hat párt vezetői egységesen döntöttek az ellenzéki pártvezetők Márki-Zay Péter két kéréséről. A vitás kérdésben, a három roma politikus listára kerülésével kapcsolatban valamiféle kompromisszum körvonalazódik, a miniszterelnökjelölt kérését legalább részben teljesíteni fogják a pártok – döntöttek egyhangúan.

Szintén egységesen elutasították viszont Márki-Zay azon kérését, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom politikusai felkerüljenek a közös ellenzéki listára

– ettől függetlenül Márki-Zay Péter MMM-es támogatói valamely ellenzéki párt kvótájának terhére természetesen a listára kerülhetnek még, de külön kvótát nem kapnak a pártoktól.

Frakciógarancia az LMP-nek, az MSZP és a P együtt kaphat annyi helyet, mint a Momentum egyedül

A pártok listás helyeinek elosztásáról viszont nem egységesen, hanem 4:2 arányban szavaztak a pártvezetők – ám mivel a listáról konszenzussal kell dönteni, a vita még nincs lezárva. A DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP igen szavazatával, az MSZP és a Párbeszéd ellenében a következőképpen néz ki most az ellenzéki listára vonatkozó többségi álláspont (mármint ami az első 45 helyet illeti):

-      DK 14

-      Jobbik 12

-      Momentum 8

-      MSZP és Párbeszéd együtt 8

-      LMP 3 vagy 4.

Az LMP garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, hogy ha a várakozásokkal szemben nem 2, csak 1 egyéni győztese lesz a zöld pártnak, akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot.

Nyitva maradt kérdések

A legutóbbi hatpárti tárgyalások után hátramaradt nyitott kérdések:

-      Márki-Zay Péter MMM-es szövetségeseinek listás helye (ebben, mint láttuk, a pártok körében konszenzus van, de a miniszterelnök-jelöltnek lehet még hozzáfűznivalója a kérdéshez

-      az LMP 3 vagy 4 listás helye – ám a frakcióalakításra vonatkozó garanciát megkapták a DK-tól, Jobbiktól és Momentumtól; így ez az ügy, bár nyitott, vitásnak nem nevezhető.

-      és az MSZP, illetve a Párbeszéd leendő listás helyeinek száma, pontosabban azok aránya a Momentum helyeihez. Az MSZP ugyanis – erről írtunk korábban – egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak van, míg a DK, Jobbik, Momentum és LMP közös javaslata összesen kíván annyi befutó helyet juttatni az MSZP-nek és a P-nek, mint amennyije a Momentumnak lesz.

Az MSZP-ből származó információk szerint azonban itt sem várható kenyértörés. A Momentum 8 helyéhez képest az MSZP most már csak hét listás befutó helyet szeretne, és ha a P esetében kettővel számolunk, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita. „Meg fogunk egyezni” – értékelte a szocialista informátor a fejleményeket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató