2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kifejezetten nőt és fekete nőt szeretne Joe Biden az amerikai legfelsőbb bíróságba

Joe Biden jelölheti az első fekete bírónőt az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai közé – írja a BBC. A lehetséges jelöltek között emlegetik

- Ketanji Brown Jacksont, aki Columbia kerület fellebbviteli bíróságának főügyésze,

- Leondra Krugert, aki a kaliforniai legfelsőbb bíróság tagja, és

- J. Michelle Childst a dél-karolinai szövetségi bíróság tagját is.

Az amerikai legfelsőbb bírók kinevezése életre szól, megválasztásuk esetén (amihez az elnök jelölésén kívül a szenátus jóváhagyása is szükséges) tehát visszavonulásukig vagy halálukig töltik be pozíciójukat. Ahhoz, hogy Biden új bírót nevezhessen ki, Stephen Breyer liberális bírónak kellene visszavonulnia.

A 83 éves Breyert 1994-ben Bill Clinton demokrata elnök nevezte ki, jelenleg a bírói testület legidősebb tagja. Breyer várhatóan júniusban fogja bejelenteni visszavonulását, ezt egyelőre hivatalosan nem erősítette meg.

Jen Psaski, a Fehér Ház szóvivője legutóbbi sajtótájékoztatóján beszélt az elnök szándékairól:

„Az elnök kijelentette elkötelezettségét amellett, hogy egy fekete nőt jelöljön a legfelsőbb bíróság tagjai közé, és minden bizonnyal kitart emellett.”

Amennyiben Breyer hajlandó visszavonulni (erre több demokrata politikus – köztük Alexandria Ocasio-Cortez – nyilvánosan is felszólította), Biden potenciális jelöltjével a demokrata elnökök által kinevezett összes bíró nő lesz. Barack Obama 2009-ben Sonia Sotomayort, 2010-ben Elena Kagant jelölte a tisztségre. Sotomayor Puerto Ricó-i, Kagan orosz zsidó bevándorlók leszármazottjaként került az amerikai jogrendszer legmagasabb pozíciójába.

Legutóbb a választások előtt alig egy héttel szavazta meg az amerikai szenátus republikánus többsége Amy Coney Barrett kinevezését a legfelsőbb bíróság tagjai közé, jelenleg ő az egyetlen konzervatív bírónő a testületben. Barrettet a 2020-ben elhunyt liberális Ruth Bader Ginsburg helyére jelölte Trump.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató