2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Makizaj elismerte, hogy választási csalásra buzdította a külföldön élő magyarokat

Érden utcafórumozott Márki-Zay Péter, az eseményről a Mediaworks Hírcentrum videó keretében számolt be. Az újságírók megkérdezték a baloldal miniszterelnök-jelöltjét londoni mondatairól. Mint arról mi is beszámoltunk, Márki-Zay szerdán a brit fővárosban arról beszélt az ott összegyűlt magyaroknak, hogy  „azzal is rengeteget tudnak segíteni, különösen a billegő körzetekben [...] jelentkezzen be otthon, a régi lakcímére, vagy a házába, ami ott van”.



Ez azért is érdekes, mert korábban emiatt Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzéki pártok, Márki-Zay Péterrel az élen. A baloldal két hónapja azért fordult a „voksturizmusra lehetőséget adó törvénymódosítás” miatt az AB-hoz, mert „a törvénymódosítás annak is megnyitja az utat, hogy a jövő évi választást megelőzően országon belül a »billegő«, kétesélyes egyéni választókerületekbe jelentkezzenek át Magyarországon élő választópolgárok”.

Amikor a Mediaworks–Hírcentrum riportere rákérdezett arra, hogy

ez most miben más attól, amivel a Fidesz vádolta, a következőt mondta: „Semmiben nem más”.

Ugyanakkor persze a Márki-Zay Pétertől megszokott következetességgel azt is gyorsan kifejtette, hogy nem tartja választási csalásra való felbujtásnak, hogy Londonban arra kérte a külföldön élő magyarokat, hogy jelentkezzenek be a billegő körzetekbe, és ott voksoljanak. 

„Aki mondjuk veszprémi, az londoni létére Veszprémben is szavazzon. Igenis jelentkezzen be, és csak azért hogy megspórol pár ezer forintot az egészségügyi járulékon, ne spóroljon, igenis adjon le szavazatot a veszprémi körzetben” – magyarázta Márki-Zay.

Az érdi fórumon megjelent a Való Világból ismert Nagy  Alekosz is. Ő elmondta: nem ismerte korábban Márki-Zay milyenségét, ezért nem támogatta ezelőtt. „De az elmúlt időszakban ahogy ő beszél, a nyíltsága, a karcossága megérintett” – mondta Alekosz.

Arról is szerették volna megkérdezni Márki-Zayt, hogy legutóbbi kijelentése nyomán – miszerint Péterfi Judit és Simon András csatlakozása a kampánycsapathoz számára majdnem egy vallásos élmény – tényleg a magyar ellenzék Messiásának tartja-e magát, de a sajtófőnök – azaz Péterfi Judit – lekeverte a kérdés-választ.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató