2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

124 milliárd dolláros brutális rekordbevétel az Apple-nél

Az Apple csütörtökön bejelentette első pénzügyi negyedévének eredményeit, és ezzel meglepte a piacot, mert a jelentésben a várakozásokat felülmúló számok szerepeltek, írta meg a New York Times.

A vállalat első pénzügyi negyedéve igazából a naptári év utolsó negyedévével esik egybe, ezért a jelentés a karácsony előtti piacot tükrözi, vagyis a bevételbe az ajándékba vásárolt Apple-termékek árát is beleszámolták.

Ez a bevétel pedig rekordösszegű volt, 123,9 milliárd dollár – az amerikai cég soha nem termelt még ennyi pénzt egyetlen negyedév alatt. Ebből a profit 34,6 milliárd dollár (valamivel több mint 11 billió forint), ami nagyjából Lettország teljes éves nominális GDP-jének felel meg. A magyar GDP most valahol 155-160 milliárd dollár körül alakul, vagyis az Apple bevétele pár rongyos tízmilliárddal elmarad mögötte (még). A most bejelentett bevétel 11, a profit 20 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A számok azért meglepők, mert a cég korábban belengette, hogy a globális ellátási nehézségek és a csiphiány meglátszódhat majd a karácsonyi szezon eladásaiban is. Tim Cook elnök-vezérigazgató októberben még úgy fogalmazott, hogy a vállalat az őszi negyedévben hatmilliárd dollárnyi bevételtől esett el az ellátási gondok miatt. A mostani eredményt azzal kommentálta, hogy már látja a fényt az alagút végén, és az aktuális negyedévben is jobb már a helyzet, mint akár karácsony előtt.

 

A karácsonyi eladásokat egyébként leginkább az iPhone készülékek pörgették, főleg a 13-as sorszámú új modell. A bevételből 71,6 milliárd dollárt csak az iPhone-ok hoztak össze, ami 9 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Macek 10,8 milliárd dollárt termeltek, ami 25 százalékos növekedést jelent. Az iPadek eladása viszont 14 százalékkal csökkent (7,2 milliárd dollárra), mert az ellátási problémák leginkább a tabletkészleteket sújtották. A maradék pénz a szolgáltatásokból jön össze, ez 19,5 milliárd dollár volt (25 százalékos növekedés). A vállalat nagyot ment Ázsiában, csak Kínában több mint 20 százalékos piacnövekedést hozott össze.

Az Apple a legértékesebb vállalat, piaci értéke ennek a cégnek érte el először a 3 billió dollárt idén januárban. A csütörtöki bejelentéskor ez a szám már csak 2,6 billió volt, de a bejelentés hatására megint meglódult a részvényárfolyam, most 2,78 billió körül áll a cég kapitalizációja.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató