2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Gyulay Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Közgyűlésen választotta meg Kulcsár Krisztián utódát a Magyar Olimpiai Bizottság tagsága. Gyulay Zsolt 34, ellenfele, Hajdu Balázs 14 szavazatot kapott.

Elveszítette Kulcsár Krisztián a maga ellen kért bizalmi szavazást és lemondott a múlt év végén, ezért új elnököt kell választania a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A posztra ketten kandidáltak, a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Gyulay Zsolt, aki tizenkét éve vezeti a Hungaroring Sport Zrt.-t és a kétszeres vitorlázó olimpikon Hajdu Balázs, aki 2005 óta elnöke a finn hajóosztályt képviselő világszövetségnek.

A tagság jelenleg 57 fős, a közgyűlésre 48-an jöttek el közülük.

A napirendre két pont került, az olimpiai eseményekre történő nevezés és akkreditáció minimumkövetelményeinek meghatározása, valamint az elnökválasztás. Az első témában a doppingmintavételek számának meghatározása miatt kellett dönteni, amihez korábban a magyar és a nemzetközi doppingellenes szervezettel is egyeztetni kellett. Ezután a két jelölt öt-öt percet kapott, hogy bemutassa a programját.

Gyulay arról beszélt, hogy önvizsgálatot tartott arról, alkalmas-e erre a feladatra, az olimpiai család vezetésére, erre az "áldozatkész szolgálatra". Emlékeztetett arra, hogy az egész életét az olimpiai mozgalomban élte le, nem csak aktív sportolóként, hanem a visszavonulása óta eltelt 26 évben is részese volt. Dolgozott klubnál, szövetségnél és a MOB-nál is, így mindhárom szint működését jól ismeri. A sportágak szerinte pontosan tudják, hogy mit szeretnének, de az érdekérvényesítő képességük azonban gyenge: ő vállalja, hogy ennek erősítéséért határozottan tenni fog. Nem ért egyet azzal, hogy a MOB csupán a sportolók utazási irodája és kijelentette azt is, hogy visszavenné a tagsából kiszorult szervezeteket, hogy a szervezet legyen a sport parlamentje.

Hajdu arról beszélt, hogy felajánlja a tudását, tenni akarását, szolgálatát a magyar olimpiai mozgalomnak. Elmondta, hogy sokakkal egyeztetett a kampánya során arról, hogyan lehetne jobbá tenni a MOB működését, amely csak akkor lehet sikeres, ha a sportolók, sportvezetők egyenként is azok. A szervezetnek szerinte a kikezdhetetlen és hiteles szakmaiságot kell képviselnie, értékteremtő szerepet kell vállalnia a nemzetközi sportéletben és példát mutatnia a magyar társadalomnak. Megígérte, hogy továbbra is aktív kapcsolatot keres majd a sportolókkal és sportszövetségekkel, sportolói életútprogram felvázolását tervezi és a sportdiplomácia megerősítését.

Kiss Antal, a rögbiszövetség elnöke Gyulay mellett állt ki kortesbeszédében, kiemelve, hogy az elnökjelölt jó barátja, neki pedig nagyon jólesett, hogy Gyulay nem felzárkóztatandó, hanem felzárkózó sportágnak tartja az övékét, vagyis befogadta az olimpiai családba. Gerendy Zoltán, a vitorlásszövetség elnöke Hajdu Balázst támogatta, szerinte azért lenne jó elnök, mert kimaradt az elmúlt időszak vitáiból, így azokat könnyebben tudná elsimítani is.

Ezután következett a titkos szavazás. A számlálás végén kiderült:

Gyulay Zsoltra 34, Hajdu Balázsra 14 voks érkezett.

Gyulay megválasztása után megköszönte a nemes versenyt ellenfelének és arról beszélt, hogy egy családot nem lehet cégként vezetni, a gyerekekkel egyformán kell foglalkozni, szeretettel kell egyben tartani, terelgetni, nevelgetni. Ő pedig erre vállalkozik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató