2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Most egy debreceni orvos bukott le hálapénzzel, a betege is gyanúsított lett

Vesztegetés gyanújával hallgattak ki a rendőrök egy debreceni orvost és az egyik betegét, írja a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. A megalapozott gyanú szerint a 67 éves páciens pénzt adott át az 52 éves orvosnak. Az összeget nem említették a közleményben és azt sem, hogy ezért pontosan milyen ellenszolgáltatást kapott volna a beteg.



Pénteken elfogták őket a rendőrök, majd gyanúsítottként kihallgatták őket, mindketten szabadlábon védekezhetnek. Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést.

A NVSZ-en belül külön főosztály foglalkozik tavaly március elseje óta az egészségügyi alkalmazottak ellenőrzésével. Ötvenen dolgoznak az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályán, hivatalosan „megbízhatósági vizsgálatokat végeznek”, vagyis megpróbálják lebuktatni a hálapénzt elfogadó orvosokat, ápolókat. A tesztet megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában végzik. Ha nem találtak bűncselekményt, utólag értesítik az orvost, hogy átesett egy ilyen teszten, ha viszont volt bűncselekmény, akkor az NVSZ feljelentést tesz.

Júniusban egy sportorvost kaptak el, aki negyvenezer forint kenőpénzért állított ki vizsgálatok nélkül versenyengedélyt. Augusztusban nyomozás indult egy budapesti főnővér ellen, aki egy idős nő ingyenes kezelése után pénzt vett át a hozzátartozóktól. Októberben Zala megyében lepleztek le egy orvost, aki hálapénzért végzett ultrahang-vizsgálatot az állami kórházban.

Olyan is előfordult, hogy egy orvos visszautasította a beépített nyomozók pénzbeli ajánlatát. Szeptemberben viszont bilincsben vittek el két doktornőt és egy asszisztenst egy fővárosi kórházból, mert rendszeresen hálapénzt fogadtak el a betegeiktől. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató