2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nem sikerül kitoloncolni Belgiumból a gyűlöletet terjesztő prédikátort a liberális jogvédők miatt

A férfi az állambiztonság szerint fokozott fenyegetést jelent a társadalomra, de nem sikerül a kiutasítás, mivel a külföldiek jogi tanácsa ellenzi az eljárást.

 Tavaly óta húzódik Belgiumban egy radikalizálódott személy, Abdallah Ouahbour ügye, akit annak ellenére nem sikerül kitoloncolni az országból, hogy a Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAD) és az állambiztonsági szolgálat jelentésében is az áll, hogy a férfi különösen magas fenyegetettséget jelent a társadalomra. A szóban forgó személy ugyanis állítólag az egyik fő vezetője annak a terrorista csoportnak, amely felelőssé tehető a 2003-as casablancai és madridi merényletekkel, amelyekben 250 ember vesztette életét.
 
Az állambiztonság legfrissebb jelentéséből az is kiderül, hogy

a szélsőséges iszlamista férfi erkölcsi és anyagi támogatást is nyúlt az Iszlám Állam nevű terrorcsoportnak.


 
A belga Bevándorlási Hivatal tavaly indított eljárást Abdallah Ouahbour kiutasítása érdekében és júniusban Sammy Mahdi menekültügyi és migrációs államtitkár elrendelte a marokkói állampolgárságú 48 éves férfi kiutasítását az országból.
 
Abdallah Ouahbour Belgiumban született és 1990 óta él az országban, a sudinfo.be értesülései szerint nős és két gyermeke van. Ouahbour fellebbezett a kitoloncolás ellen, mivel indoklása szerint poszttraumás stresszben szenved és attól tart, hogy letartóztatják Marokkóban.
 
A kitoloncolást a mai napig nem lehetett végrehajtani, ugyanis Sammy Mahdi államtitkár számítását keresztülhúzta a külföldiek jogi tanácsa, akik ellenzik az eljárást, arra hivatkozva, hogy az állambiztonsági jelentések túl homályosak és szerintük nem elegendőek ahhoz, hogy a férfit kiutasítsák Belgiumból.
 
A külföldiek jogi tanácsa úgy véli, hogy az állambiztonsági szolgálatnak konkrétabb jelentésekkel kellene szolgálnia, felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy a kiutasítás alapját képező elemzések terrorizmus miatti elítélés kapcsán készültek, holott ezt nem szabadna figyelembe venni, a tanács ezért a Semmítőszékhez akar fordulni a probléma megoldása érdekében.
 
Sammy Mahdi államtitkár mindeközben tovább harcol a radikális személyek kitoloncolása érdekében, a De Afspraak című műsor vendégeként kifejtette, hogy az OCAD és az állambiztonsági szolgálatok nem veszik félvállról a nyomozásokat és a jelentéseket, ám ha az üggyel foglalkozó bírónak nem áll elég információ a rendelkezésére a helyes döntés meghozatalához, akkor államtitkárként az ő dolga, hogy eldöntse, ellátja-e a bírót az információkkal, amit elmondása alapján meg fog tenni.
 
Sammy Mahdi a Mediahuis-nak is adott interjút a témával kapcsolatban, melyben szintén beszámolt róla, hogy folytatja a küzdelmet, mert nem nyugszik abba bele, hogy az országban olyan radikális alakok tartózkodjanak, akik fenyegetést jelentenek a társadalomra nézve. Elmondása alapján az állambiztonsági szolgálatok teljes aktáját a bíró rendelkezésére bocsátja, hogy minden szükséges információ a rendelkezésére álljon a döntéshozatalhoz. Az államtitkár kitért rá, hogy az elmúlt években más radikalizálódott személyeket is kiutasítottak az országból és hozzátette, hogy zéró toleranciát kell tanúsítani azokkal szemben, akik nemzetbiztonsági szempontból veszélyt jelentenek.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató