2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Svédország időn túli hetessel nyerte a férfi kézilabda-Eb budapesti döntőjét

Svédország az utolsó pillanatban nyerte meg a budapesti MVM Dome-ban a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjét. Niclas Ekberg nyugodt maradt a mindent eldöntő hetesnél, így 27-26-ra nyertek a svédek.

A férfi kézilabda-Eb előtt a két legnagyobb favoritnak tartott nemzet, a francia és a dán összecsapása nyitotta a vasárnapi zárónap küzdelmeit. Az olimpiai döntő visszavágóján a bronzérem volt a tét, mert az olimpiai bajnok franciák a svédekkel szemben, míg a világbajnok dánok a spanyolokkal szemben maradtak alul az elődöntőben.

A dánok a rendes játékidőben nem tudták megszerezni a bronzot (29-29), a hosszabbításban viszont három góllal elléptek, a ráadást végül 6-3-ra nyerték, így összesítésben 35-32-vel hozták a meccset. A dánok egyik legjobbja, az All Star csapatba is beválasztott Mikkel Hansen nem játszott, ezt is elviselte a csapat.

Az álomcsapat: Hallgrimsson (Izland) – Vujovic (montenegrói, szélső), Hansen (dán, átlövő), Steins (holland, irányító), Golla (német, beálló), Gidsel (dán, átlövő) Aleix Gomez (spanyol, szélső)

Magyar játékosnak esélye sem volt ebbe az elitcsapatba bekerülnie a gyors kiesés után. A magyar nézők is több ezren kilátogattak az arénába.

Az európai szövetség (EHF) teljesen elégedett volt azzal, hogy a múlt hét szombaton 10 ezernél is többen ott voltak a lelátókon. A hangpróba alapján most is többen voltak a magyarok, mint a svédek, spanyolok, vagy dánok együttvéve. A hivatalos nézőszám egyébként 14 238 volt.

A finálé első találatát Jim Gottfridson érte el, akit az egész torna legjobbjának választottak meg már az elődöntők után. Nem először vehette át ezt az elismerést, mert négy éve is ő lett a torna legjobbja. A svédek akkor is döntőt játszottak, de akkor a spanyolok lettek a bajnokok. Most fordult a kocka.

Az első tíz perc végére úgy vezettek 5-3-ra a svédek, hogy még egy kihagyott hetes is belefért nekik. A kapuban Andreas Palicka ezúttal is remekül kezdett. Az elődöntőben az utolsó pillanatokban megfogott két ziccert, az első félidőben pedig könyörtelenül használta ki, hogy a franciák kapuslevitellel támadtak, és háromszor is eredményes volt. Palicka a döntőben sem maradt gól nélkül, ő alakította ki a 8-6-os állást a 19. percben, miután hárított egy kísérletet, és az üres kapuba továbbította a labdát.

A svédek 11-9-re is vezettek, de a félidő végére a spanyolok kerültek előnybe.

Corralesnek voltak jó pillanatai a kapuban, a két szélső, Angel Fernandez és Aleix Gomez pedig eredményesen játszott, összesen hét gólt szereztek az első 30 percben. Figueras beállóból szintén három góllal zárta az első játékrészt. A fordítás kulcsa az volt, hogy Gottfridsont kivették a játékból. Amikor követő emberfogással kísérték, az nem volt hatékony, de amikor a védőfal követni tudta a mozgását, az volt a kifizetődő.

A második félidőben Gottfridson belemenése után Tarrafeta találata már azt jelentette, hogy a spanyolok először vezetnek kettővel. (12-14) A svédeket Lagergren és Bergendahl segítette a döntetlenhez (17-17) a 39. percben, aztán fej-fej mellett mentek a csapatok, amikor 19-19-nél percekig állt a játék, mint később kiderült, a spanyolok szabálytalanul cseréltek, és emiatt emberhátrányba kerültek.

A svédek a félidő közepén kétszer is támadhattak a kétgólos vezetésért, de mindkétszer hibáztak, Canellas a másik oldalon kiharcolt egy hetest, amit Gomez magabiztosan értékesített. Az utolsó 10 percre döntetlennel fordultak a csapatok.

A spanyol kapuba beálló Perez de Vargas nem tudta védeni Ekberg hetesét, a spanyolok eladták a labdát emberelőnyben, Wanne a kapuig robogott vele, de a 25-23-as vezetésük nem tartott sokáig, mert Gomez a szélről ellenállhatatlan volt.

Az utolsó percek izgalmai

Wanne nagyon kis szögből is beugrott, és a kapuba varázsolta egy labdát a kapus feje felett, a másik oldalon Palicka védett, de a svédek nem tudtak ellépni három góllal, az ellentámadásnál Figueras pedig összekapart egy veszni látszó labdát, és a kapuba juttatta. A svéd támadást de Vargas ártalmatlanította, Canellas pedig a legjobbkor szólt hozzá a meccshez. 26-26-ra egyenlített. Gottfridsont lesáncolták egy hosszú támadás végén, 35 másodperccel a vége előtt a spanyolok időt kértek. Canellas lövésénél a bírók nem láttak semmit, az egész csarnokban talán csak a két német játékvezető nem gondolta úgy, hogy lökték. A svédek is átbeszélték, mit kell tenniük az utolsó támadásnál, hogy megnyerjék az aranyérmet.

Az utolsó támadáskor időn túli hetest ítéltek a bírók, és mivel Ekberg most sem hibázott – felfelé lőtt, míg a kapus inkább lefelé várta -, a svédek húsz év után ünnepelhettek.

Svédország – Spanyolország 27-26 (12-13)
gólszerzők: Ekberg, Bergendahl 5-5, Wanne 4, Gottfridsson 3, Carlsbogard, Pettersson, Claar 2-2, Darj, Lagergren, Chrintz, Palicka 1-1, illetve Figueras, A. Gómez 6-6, Tarrafeta 5, Á. Fernández 4, Guardiola 2, Maqueda, Canellas, Casado 1-1
Lövések/gólok: 39/27, illetve 42/26
Gólok hétméteresből: 7/4, illetve 4/4
Kiállítások: 6, illetve 8 perc

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató