2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Forma-1-ben mindenkinek kötelezővé tették az oltást

A Forma–1 vezetősége nem szeretné, hogy egy Novak Djokovićéhoz hasonló helyzet alakuljon ki a sorozat újraindulásakor, ezért minden érintett számára kötelezővé tették az oltást, pilótáktól kezdve szerelőkön át a média képviselőiig bezárólag.



A döntés a pilótákat biztosan nem érinti, a BBC információi szerint ugyanis mind a 20 versenyző be van oltva. Az is valószínűsíthető, hogy nem kell komolyabb balhéra vagy nagyobb hiányzóra számítani az F1-en belül, hogy a 2021-es Amerikai Nagydíjra legalább két adag oltás volt a belépő, tehát már ott kiderült volna, ha valamelyik prominens személy esetén ez problémát jelentett volna. A 2021-es szezon alatt viszont több futamot is ki kellett hagynia az orvosi kocsit vezető Alan van der Merwének, mert nem olttatta be magát – Van der Merwe azután lett híres, hogy fontos szerepet játszott Romain Grosjean mentésében a 2020-as Bahreini Nagydíjon.

A BBC ugyanakkor úgy értesült, hogy a kötelező oltást előíró Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hajlandó eseti alapon megfontolni az egyéni mentességeket, amennyiben a szóban forgó személy hajlandó szigorúbb vizsgálati rendszert alkalmazni, mint a teljesen beoltott emberek. Az viszont nem számít majd mentesítő körülménynek, hogy valaki korábban átesett a fertőzésen.
 
Az oltási kötelezettség bevezetésével együtt enyhítik az F1-en belüli korlátozásokat, így csökkentik a koronavírustesztek gyakoriságát, pozitív teszt esetén pedig az adott helyszínen érvénybe levő nemzeti előírásokat alkalmazzák a közeli kontaktszemélyek esetében.

A 2022-es F1-szezon rekordot jelentő 23 futamból áll majd, és március 20-án a Bahreini Nagydíjjal kezdődik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató