2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A spanyol VOX közleményben határolódott el a román párttól

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a madridi konzervatív csúcson a román, magyarellenes AUR is képviseltette magát, a VOX azonban közleményben határolódott el a párttól, írja a Mandiner.

Mint ismeretes, a hétvégi madridi konzervatív csúcstalálkozón a közös nyilatkozat aláírói leszögezték: szembeszállnak az európai történelemtől idegen, „demográfiai öngyilkossághoz” és a társadalom átalakításához vezető politikai áramlatokkal.

A csúccsal kapcsolatban többen is terjeszteni kezdték azt a híresztelést, miszerint a magyarellenes román formáció, az AUR is részt vett rajta. Ezt Márki-Zay Péter is megosztotta közösségi oldalán, mint írta, „így néz ki Orbán Viktor diplomáciája, ide züllesztette Magyarország külkapcsolatait”.

A valóság azonban az, írja a Mandiner, hogy valójában egyébként az AUR képviselője „belógott” a csúcstalálkozóra, pedig elküldték a biztonságiak, a másik román képviselő asszisztensének mondta magát. Az AUR tehát nem volt meghívva és nem írta alá a deklarációt. A híresztelést Jorge Buxadé EP-képviselő, a VOX tagja erősítette meg Twitteren, aki bejegyzésében azt írta: a madridi csúcstalálkozón az egyedüli román delegáció a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt volt, akit Aurelian Pavelescu képviselt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató