2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Egymilliárdos kárt okozott a hétvégi szélvihar

Megközelíthetik az egymilliárd forintot a hétvégi viharok miatti károk az előzetes adatok alapján, de a biztosítók további kárbejelentésekre számítanak, írja az MTI több biztosítótársaság összesítése alapján.

A szeles idő miatt vasárnap 1654 esethez riasztották a tűzoltókat, akik 192 helyszínen még hétfő reggel is dolgoztak a károk felszámolásán. A legtöbb dolguk Pest megyében és Budapesten volt.

Ez annak tudatában nem is meglepő, hogy vasárnap megdőlt az országos napi szélrekord is, Budapesten, a János-hegyen tényleg orkán erejűnek mondható, óránkénti 127 kilométeres széllökést is mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Aegon közlése szerint a hétvégi szélvihar után csak hétfőn délig több mint ezer kárbejelentés érkezett hozzájuk, de ennél sokkal többre számítanak, a hétvégi károkat ugyanis néhány napos csúszással jelentik be az ügyfelek. A károk értéke általában százezres nagyságrendű, elsősorban a lakóházak tetőszerkezetét, fedését érintette a viharos erejű szél, de előfordulnak még beázással járó és kidőlt fák által okozott károk is.

 Az Aegon Magyarország arra számít, hogy a további kárbejelentések száma elérheti a négyezret, és mintegy 250 millió forint nagyságrendű kárkifizetéssel kalkulálnak.

A Groupama Biztosítóhoz mintegy 600, vihar miatti bejelentés érkezett hétfőn délig, a bejelentett károk 150 millió forintra becsülhetők. Ők akár 1500 bejelentésre is számítanak 3-400 millió forint összegben a hétvégi viharok után.

A Generali Biztosítóhoz hétfő délelőtt több száz bejelentés érkezett, de ők is ezer fölötti káresettel számolnak, amelyek értéke elérheti a 2-300 millió forintot is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató