2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az EU igazságügyi biztosa szerint szükség van a nemzetközi megfigyelőkre a magyar választáson

Didier Reynders azt is elmondta, hogy még az április 3-i szavazás előtt elindulhat az úgynevezett jogállamisági eljárás Magyarország ellen.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa az European Movement International nevű szervezet videókonferenciáján támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy nemzetközi megfigyelők vegyenek részt az áprilisi magyar választásokon – írja az Euronews. A beszélgetésen Didier Reynders kifejtette, az EU hitelessége miatt erre szükség lehet, mert ha a közösségnek igénye lehet arra, hogy harmadik országokban megfigyelőkkel kövesse figyelemmel a demokratikus folyamatokat, akkor az EU-n belül sem szabad elzárkózni az ilyesmitől.

„Számomra nem jelentene problémát az eljárás megindítása a választások előtt”

Reynders egyébként arról is beszélt, hogy még az április 3-i választások előtt elindulhat Magyarország ellen az úgynevezett jogállamisági eljárás, ha az Európai Unió Bírósága jóváhagyja a mechanizmust a február 16-ára tervezett ítéletében. A belga politikus azt mondta, hogy akár február végén hivatalos értesítést küldenének Budapestre, ezzel megindulhat az eljárás.

Reynders úgy fogalmazott, „számomra nem jelentene problémát az eljárás megindítása a választások előtt”. Azonban a szankciókról a tagállamok képviselői dönthetnek majd egy későbbi időpontban, valószínűleg hónapokkal a választások után.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató