2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az amerikai hadseregben elkezdték leszerelni azokat a katonákat, akik nem oltatják be magukat

Az Egyesült Államok hadserege szerdán bejelentette, hogy azonnali hatállyal megkezdi azon katonáinak a leszerelését, akik nem hajlandóak beoltatni magukat, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az oltatlan katonák kockázatot jelentenek és rontják a készültséget – írja a Reuters.

Az újonnan bevezetett intézkedés a jelenleg is szolgáló katonák mellett a tartalékosokra és a kadétokra is vonatkozik, kibúvót csak az jelent, ha valaki orvosi szakvéleménnyel tudja igazolni, hogy mentességet élvez az oltás alól vagy vallási okok miatt utasítja el az oltást. Akinek jelenleg is vizsgálják a mentességre vonatkozó kérvényét, az ellen egyelőre nem fognak intézkedni, ha azonban elutasítják a kérelmüket, akkor hét napjuk lesz beoltatni magukat (vagy fellebbezni a döntés ellen), mielőtt kezdeményezik a leszerelésüket.

Az amerikai hadseregnél a szolgálatot ellátó katonák nagy többsége már kapott legalább egy oltást, a koronavírus miatt pedig eddig hetvenkilencen haltak meg a hadsereg kötelékéből. Az Egyesült Államok haderejének más ágai, már korábban elkezdték elküldeni azokat, akik elutasítják a vakcinát, a légierő legfrissebb tájékoztatása szerint például onnan már 125 embert szereltek le november óta. A légierőnél egyébként a katonák 95,9 százaléka teljes védettséget élvez, további 0,2 százalékuk pedig legalább egy oltást megkapott már. Mentességet adminisztratív vagy egészségügyi okból durván négyezren kaptak, vallási alapon viszont egyelőre senki, hiába nyújtottak már be majdnem 2600 ilyen kérelmet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató