2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Megszólalt a mérhetetlen LMP: Orbán Viktornak Moszkvában fel kellett volna mondania a Paks II. projektet

Az LMP frakcióvezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a keddi moszkvai látogatásán fel kellett volna mondania a Paks II. projektet. Keresztes László Lóránt szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormányváltást követően le kell állítani a beruházást.


 
Az ellenzéki politikus szerint már így is óriási károkat okozott a projekt, amely miatt a miniszterelnöknek a Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatásán kártérítést kellett volna követelnie.

Keresztes László Lóránt nemzetbiztonsági kockázatokat is lát Paks II. megvalósításában, amelynek megvitatására kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását. Úgy fogalmazott: a jelenlegi viszonyrendszerben óriási veszélyeket hordoz a beruházás.

Úgy ítélte meg, hogy a magyar miniszterelnök az ügyben a Roszatom kijáróembereként viselkedik, az emberek jövőjét ilyen mértékben befolyásoló kérdésről pedig nem Moszkvában kell dönteni, zárt ajtók mögött.

Szerinte a sokéves csúszást az oroszok alkalmatlansága idézi elő, akik mégis pályázat nélkül kapták meg a beruházást. Ugyancsak kifogásolta, hogy a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János már legutóbb sem volt jelen Moszkvában, csupán a külgazdasági és külügyminiszter utazott oda tavaly ősszel azt követően, hogy a projekt nem kapott engedélyt.

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató