2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Biden küldi az amerikai katonákat Kelet-Európába

Az orosz csapatösszevonások folytatása miatt szükség van a NATO keleti szárnyának megerősítésére. Az amerikai elnök szerint nem ez lesz az utolsó mozgósítás.

Joe Biden hivatalosan is jóváhagyta a további amerikai haderő Kelet-Európába telepítését. A Pentagon várhatóan szerda reggel tár további részleteket a nyilvánosság elé – közölték amerikai tisztviselők a CNN-nek. Hozzátették, a csapatok jelenlétét a NATO keleti szárnyában fekvő tagállamok védelme, illetve a támogatás demonstrálása indokolja. 

A források szerint nagyjából 2000 amerikai katonát telepítenek az anyaországból Lengyelországba és Németországba, és további ezret Németországból Romániába.

Az Egyesült Államok 8500 katonát helyezett fokozott készültségbe arra az esetre, ha a NATO Reagáló Erőket (Response Force) behívnák, és gyors amerikai reakcióra lenne szükség. Az Egyesült Államoknak és a NATO-nak több tízezer katonája állomásozik már jelenleg is Európában. A kelet-európai országokba részben közülök szállítanak át csapatokat, részben pedig az Államokból.

A BBC információi szerint 1000 amerikai katona indulhat el hamarosan Németországból Romániába és 2000 az észak-karolinai Fort Braggből Lengyelországba.

Biden a múlt pénteken azt is kijelentette, hogy "rövidtávon" további mozgósításokra lehet számítani, mert Oroszország folytatja a csapatösszevonásokat Ukrajna közelében. Ezzel párhuzamosan a feszültség enyhítésére irányuló diplomáciai erőfeszítések is folytatódnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató