2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A New York Times a magyar lágy-fasizmus exportjától tart

Az amerikai lap szerint Trump imádja Orbán Viktort.

Esettanulmányt közölt a New York Times, amelyben kifejtette véleményét a magyar rendszerről. A lap szerint ha 2024-ben a Republikánus Párt kerül a Fehér Házba és a szenátusba is, akkor fontos lehet Donald rump ORbán Viktorhoz fűződőd viszonya. Kiemelik, hogy a volt elnök Orbán Viktor imádó, úgy nyilatkozott a magyar miniszterelnökről, hogy „Erős vezető, akit mindenki tisztel. Teljes mértékben támogatom miniszterelnökké való újraválasztását!”

A Vox.com kijelentette, hogy a magyar rendszer tulajdonképpen „puha fasizmus”, amely eszköz arra, hogy az ország fölötti teljes irányítást megszerezzék anélkül, hogy rendőrállam kiépítésére lenne szükségük. Szerintük ennek a „lágy-fasizmusnak” a legaggasztóbb része, hogy exportálható olyan demokratikus országokba is, ahol a vezetők megelégelték a politikai ellenzéket.

A New York Times Magazinban elérhető „Hogyan szeretett bele az amerikai jobboldal Magyarországba?” című cikkben
idézik Rod Dreher-t a határzár építésével kapcsolatban: „Ha 50 évvel visszatekerné az időt, és megmutatná a franciáknak, a belgáknak és a németeknek, hogy 2021-ig milyen hatással lenne országaikra a muszlim világból érkező tömeges bevándorlás, soha, de soha nem fogadták volna el”. 

Végül megjegyezték, hogy Magyarország azzá válik, ami a baloldal számára Dánia: részben egy valós modell, részben pedig egy idealizált álomkép – közölte a New York Times-ra hivatkozva amandiner.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató