2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Eljárást indított Hadházy Ákossal szemben az Állatorvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága

A Magyar Állatorvosi Kamara Országos Másodfokú Etikai Bizottsága eljárást indított Hadházy Ákossal szemben – számolt be a fejleményekről Budai Gyula.

A Fidesz országgyűlési képviselője fordult az állatorvosi kamarához, mivel a korrupció elleni harc grállovagja szerepét játszó, több pártban is megfordult politikus valótlanul állította vagyonnyilatkozatában, hogy állatorvosi praxisát szünetelteti, miközben szekszárdi állatorvosi rendelőjükben személyesen is ellát állatokat. Több olyan, állatvédőknek kiállított summás számla is bizonyította, amelyeken Hadházy Ákos pecsétje látható; ezeket is akkor állították ki, amikor a lódoktor praxisa állítólag szünetelt. Az ügy több szempontból is aggályos: az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény ugyanis néhány kivétellel nem engedi meg, hogy a képviselők kereső tevékenységet folytassanak.

2021 márciusában Hadházy Ákos állatorvosi pecsétjével 2020 januárja óta százegy kutyaútlevelet állított ki. Ez két okból is különös. Vagyonnyilatkozata szerint hivatalosan szünetelteti állatorvosi praxisát, és nem jókedvében tesz így, hanem törvényi kötelezettségből. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint parlamenti képviselő kereső tevékenységet nem folytathat, és még ha valamilyen szellemi tevékenységet végez is, azért pénzt nem fogadhat el. A kisállatútlevél kiállítása azonban pénzbe kerül, az okmányt kiállító állatorvos is kötelezően fizet ezért a kamarának.

Ha saját cégen keresztül jutna a tevékenysége ellentételezéséért pénzhez egy honatya, azt is be kell jelentenie az Országgyűlés elnökének. Csakhogy Hadházy Ákos – úgy tudjuk – nem ezt jelentette be, hanem az ellenkezőjét, azt, hogy szünetelteti a praxisát. Szekszárdi állatorvosi rendelőjük, állatkórházuk is büszkén hirdeti, hogy ott praktizál Hadházy Ákos. Az állatkórház honlapja is tele van a fotóival, amelyeken éppen kisállatokat lát el, és Facebook-bejegyzések sora tanúskodik arról, hogy a páciensek gazdái is Hadházy doktort nevezik állatorvosuknak.

Bár Hadházy magyarázkodások közepette bepróbálkozott azzal, hogy csak beugrik olykor és nem  kér pénzt a munkájáért, több tízezer forint értékű számlák kerültek bemutatásra állatvédőktől, amelyeken Hadházy Ákos pecsétje szerepel. Ha ezek a számlák céges számlák is voltak, a kisállatútleveleket már sehogy sem magyarázza meg ez a védekezés. Az útlevelet pecsétszámmal igénylik és állítják ki, azaz személyhez kötött, aki kizárólag egy aktív, praktizáló állatorvos lehet.

A Pestisrácok cikkei nyomán Budai Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez fordult, aki válaszlevelében azt írta: Hadházy praxisának ügye etikai kérdés, így amennyiben a Fidesz országgyűlési képviselője úgy gondolja, hogy Hadházy etikai szabályt sértett, kezdeményezze a vizsgálatot. Budai Gyula így is tett, és bár első fokon a területileg illetékes etikai bizottság nem lépett, a politikus fellebbezésére a másodfokon eljáró Országos Etikai Bizottság megkezdte a vizsgálatot.

Levelében a bizottság elnöke, Szentpétery Zselyke arról tájékoztatott, hogy

a bizottság megkezdi az ügy érdemi vizsgálatát. Az ügyet rendelkezésre álló dokumentumok alapján szeretnék elbírálni, de ha úgy ítélik meg, hogy szükséges a felek személyes meghallgatása, akkor a későbbiekben tárgyalást fognak kitűzni

– mondta a PestiSrácok.hu-nak Budai Gyula. Az érdemi vizsgálattal Hadházynak még fájhat a feje zűrös ügye miatt: egy kollégája, Szebeni Zsolt, aki tagja az országos etikai bizottságnak, a botrány kirobbanásakor Facebook-kommentben osztotta ki a lódoktort.

Ákos, ha országgyűlési képviselőként nem praktizálhatsz, akkor nem állíthatsz ki száz-akárhány kutya útlevelet menhelynek sem. Mindegy, hogy kérsz-e érte pénzt, vagy nem. Nem használhatod jogszerűen a bélyegződet sem. Ezt is tudod

– írta Szebeni doktor, aki azt is megjegyezte, hogy ezek olyan jogsértések, amelyek miatt feljelentésnek teheti ki magát.

Ha már te vagy a korrupcióellenesség netovábbja, legalább ügyelj a saját dolgaidra

– tanácsolta kollégájának az állatorvos.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató