2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az ellenzéki többségű szenátus elutasította a lengyel gyermekvédelmi törvényt

Elutasította a lengyel parlament felsőháza, az ellenzéki többségű szenátus pénteken a civil szervezetek iskolai tevékenységét szabályozó törvénytervezetet, így a jogszabály most ismét az alsóház, a szejm elé kerül.

Az oktatási tárca által előterjesztett, a szejmben január közepén megszavazott tervezet elutasítására a 100 fős szenátusban 50 felsőházi képviselő szavazott, 45-en nemmel voksoltak, egy szenátor tartózkodott a szavazástól. A tervezett jogszabály növeli a megyei tanfelügyelők hatáskörét egyebek között azzal, hogy ők véleményezik majd azon tanórák terveit, amelyeket az általános vagy a középiskolákban civil szervezetek tartanának meg. Az ilyen tanóra vagy kurzus megtartása előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lesz részletes információkat kérni ennek tartalmáról. A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.

A lengyel társadalom egy részében az utóbbi években aggodalmat váltott ki, hogy az iskolákban nemegyszer a szexuális felvilágosítás szerintük radikális, a gyerekek korának nem megfelelő formáit alkalmazó szervezetek foglalkoztak a tanterven kívüli oktatással. A törvénymódosítási tervezetet az ellenzék, egyes önkormányzatok és több civil szervezet is bírálja. Azzal érvelnek, hogy az új előírások korlátoznák az iskolaigazgatók és az iskolákat működtető önkormányzatok hatáskörét.

Przemysław Czarnek oktatásügyi miniszter szerint a jogszabály megerősítené a szülők jogát, hogy saját világnézetük szerint neveljék gyermekeiket, politikamentessé tenné az iskolát, és megvédené a gyerekeket a “demoralizálódástól”.

Amennyiben az alsóház véglegesen megszavazza majd a jogszabályt, az államfő elé kerül. Január végén a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció négy képviselőnője felkereste a lengyel államfő feleségét, Agata Kornhauser-Dudát, aki sok éven át középiskolai tanárként dolgozott, és ismertették vele a tervezettel szembeni kifogásaikat. A first lady ezt követően jelen volt Andrzej Duda elnök és Czarnek hétfői, a tervezetről szóló egyeztetésén. Czarnek tárgyilagosnak minősítette a találkozót. Az államfő pedig már korábban jelezte, hogy csak a törvényhozói folyamat befejezése után hoz döntést a tervezet sorsáról.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató