2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Egyre több ellenzéki szavazó tér vissza a Kutyapárthoz

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szavazói a „bárkit, csak ne Orbánt” hozzáállás jegyében sokáig erősítették az ellenzéki összefogás táborát, és saját pártjuk ellenében inkább a baloldal közös jelöltjeit támogatták, azonban úgy tűnik, ez a tendencia változóban van.

Az IDEA Intézet elemzésében egymást követő három havi eredmény tendenciáját vizsgálva mutatta ki, hogy a Kutyapárt szavazói visszatértek az összefogáson kívüli liberális párthoz. A felmérés szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt stabilan három százalékot kapna egy most vasárnap esedékes választáson. A kutatás tükrében ez leginkább Márki-Zay Péternek köszönhető, aki nemhogy a „csalódott fideszeseket” nem tudta megnyerni, de elidegenítette a balos választókat is.

Az IDEA Intézet azt írja, az egyes adatfelvételek során 2022. január 4. és január 14. között ugyanazzal kérdéssel vizsgálták a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szavazóit: „2021 őszén az előválasztás második fordulójának eredményeképpen Márki-Zay Péter lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Szavazna-e így már az ellenzék közös jelöltjeire és listájára?” Három havi mérés tükrében azok aránya, akik így, hogy Márki-Zay Péter a miniszterelnök-jelölt, úgy listán és egyéniben is az ellenzéket kívánják támogatni, csökkenni látszik. A csökkenés október végéhez képest nyolc százalékpont, ami az intézet véleménye szerint már érdemi elmozdulást jelez – ismertette az eredményeket az ATV.

Szinte ezzel megegyező mértékben növekedett azok aránya, akiknek Márki-Zay Péter jelöltségétől még nem változott meg a véleménye, és továbbra is a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját és jelöltjeit kívánják támogatni úgy listán, mind egyéniben. Azoké viszont, akik egyéni szavazatukat az ellenzéki együttműködés jelöltjére adnák, de listán továbbra is a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra szavaznának, vagy fordítva, érdemben nem változott az elmúlt hónapokban.

Az IDEA Intézet szerint az MKKP támogatóinak viselkedése nehezen modellezhető előre a kampányidőszak tekintetében. Mint írják, antiorbánista, illetve antiestablishment-szavazókról van szó, akik politikai identitásának mind a két szempont meghatározó eleme. További adatok tükrében azonban megállapítható, hogy a Kutyapárt szavazói kormányváltást akarnak, bár egy jelentős részük egyenlő távolságot tart mind a Fidesztől, mind az ellenzéktől.

Fontos viszont azt is megjegyezni, hogy nem ugyanolyan mértékben, hiszen okkal feltételezhető, hogy az antiorbánizmus erősebb motiváció az egyenlő távolság elvének érvényesítéséhez képest. Ugyanakkor szükséges megjegyezni, hogy továbbra is csak több, egymást követő, speciálisan a párt szavazóit vizsgáló kérdéssel lehet közelebb jutni a Kutya Párt-szavazóinak lehetséges viselkedésére. Ezeket az adatokat is csak tendenciájában és összességében érdemes szemlélni

– írta az IDEA Intézet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató