2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Erdogan is beolvasott: Az európai vezetők nem alkalmasak a feszült helyzet megoldására

Joe Biden amerikai elnök és más nyugati országok vezetői nem segítettek az Oroszország és Ukrajna közötti válság rendezésében, és nincsenek olyan európai vezetők, akik alkalmasak lennének a feszült helyzet megoldására − jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken a török sajtó jelentése szerint.



Megjegyzései azután hangzottak el, hogy előző nap Kijevben találkozott ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel. Erdogan látogatásán ragaszkodott Ukrajna és a Krím területi integritásához.

Hazafelé a repülőgépen a CNN Türk hírtelevíziónak nyilatkozva megvádolta a Nyugatot, hogy „rontja a helyzetet” Moszkva és Kijev között. 

− Nyíltan kimondom, sajnos a Nyugat eddig nem segített a konfliktus megoldásában

− fejtette ki.

Élesen bírálta Joe Biden amerikai elnök szerepét, mondván, hogy 

„Biden eddig nem tudott pozitív megközelítést mutatni ebben a folyamatban”.


A török vezető szerint csak az előző német kancellár, Angela Merkel tarthatta volna igazán kézben a rendezést. Rajta kívül azonban jelenleg nincs az európaiaknak vezetőjük − hangsúlyozta.

Megismételte ugyanakkor azt a török ajánlatot, hogy közvetít a Moszkvával kialakult válságban. Kijev örömmel fogadta ezt a kezdeményezést.

Felajánlotta, hogy házigazdája lesz az ukrán és az orosz vezetők találkozójának. Mint mondta, kedvező választ kapott Vlagyimir Putyintól a törökországi látogatásra szóló meghívására. 

− Putyin beleegyezett egy látogatásba, amikor visszatér Kínából. Ki kell tűznünk egy időpontot

− tette hozzá.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató