2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Súlyosan megsérthette az összeférhetetlenségre vonatkozó jogszabályokat Érd baloldali polgármestere

A rendelkezésre álló dokumentumok szerint Csőzik László elfelejtett lemondani egy évek óta viselt felügyelőbizottsági tagságról.

Súlyosan megsérthette az összeférhetetlenségre vonatkozó jogszabályokat, s ezáltal illegális jövedelemre tehetett szert Csőzik László – derül ki az érdi polgármester vagyonnyilatkozatának vizsgálatából, írja az Érdi Hírek.

A megyei jogú város baloldali polgármesterének legfrissebb, pár napos vagyonnyilatkozata szerint felügyelőbizottsági tagként jövedelmet kap a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyző Egyesülettől. Csőzik évek óta felügyelőbizottsági tag a korábbi bevallásai szerint, és ez 2021-ig nem is ütközött törvénybe.

 

Tavaly májusban azonban módosították az önkormányzati törvény 3000 fő feletti települések polgármestereire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályait. A hatályos szabályozás meghatározza azokat a tevékenységeket, amelyek – kivételesen – nem összeférhetetlenek a főállású polgármesterséggel. Eszerint  a 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere

a) a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység – ideértve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának vagy felügyelőbizottságának tagjaként vagy vagyonellenőreként folytatott tevékenységet is -,
b) a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, valamint
c) az egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszony - ide nem értve az egészségügyi alapellátásban végzett tevékenységet - kivételével más kereső foglalkozást nem folytathat, egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el és nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.


Mivel Csőzik felügyelőbizottsági tagsága nem esik ezen kivételek közé, így megállapítható, hogy összeférhetetlenség merült fel a baloldali városvezetővel szemben. A továbbiakról megkérdeztük a Pest Megyei Kormányhivatalt, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy „a törvény alapján az összeférhetetlenség kérdésében az önkormányzat képviselő-testülete dönt, a konkrét ügyet az önkormányzat illetékes bizottsága vizsgálhatja ki. A kormányhivatal akkor intézkedhet, ha az önkormányzat testülete nem dönt az ügyben, vagy jogsértő döntést hoz”.

Csőzik Lászlónak a módosítás hatályba lépését követően 30 napja volt erre, valamint arra, hogy tájékoztassa az önkormányzatot az összeférhetetlenségről, illetve annak megszüntetéséről, de ez a jelek szerint nem  következett be, sőt. Csőzik neve még pénteken, azaz február 4-én is szerepelt az egyesület honlapján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató