2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Gazprom felügyelőbizottságába tart Gerhard Schröder

A januári zavargások következtében leváltott Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni exelnök veje, Timur Kulibajev helyét veheti át a testületben.

Az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszert üzemeltető vállalatok és a Rosznyeft orosz olajipari társaság után a Gazprom orosz energetikai óriáscégben is tisztséget kaphat Gerhard Schröder volt német kancellár – jelentette pénteken az ARD német közszolgálati televízió.

Gerhard Schrödert az orosz állam többségi tulajdonában lévő Gazprom felügyelőbizottságába jelölik.

A januári zavargások következtében leváltott Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni exelnök veje, Timur Kulibajev helyét veheti át a testületben. A részvénytársaság közgyűlését június 30-án tartják.    

A Gazprom pénteken, alig néhány nappal azután jelentette be Schröder jelölését, hogy

a Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként számon tartott volt szociáldemokrata (SPD) pártelnök nyilvánosan kiállt Oroszország mellett

az ukrán-orosz határvidéket sújtó katonai feszültség ügyében, és „kardcsörtetésnek” minősítette, hogy Kijev fegyverszállításokat sürget nyugati partnereitől.    


Olaf Scholtz nem kért és nem is kapott tanácsot a volt kormányfőtől  

Olaf Scholz jelenlegi kancellár – aki a feszültség diplomáciai enyhítését szorgalmazza, és nem hajlandó német fegyverekkel támogatni az ukrán hadsereget – párttársa véleményéről egy szerdai interjúban azt mondta, hogy nem kért és nem is kapott tanácsot a volt kormányfőtől.    

Gerhard Schröder kormányfőként – az SPD és a Zöldek 1998-2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal. Hivatali idejében egy 2004-es kijelentésével kellett leginkább megdöbbenést, amelyben úgy vélte, hogy az orosz elnök „kifogástalan demokrata”.   

Az elveszített 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Északi Áramlat megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában,

2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató