2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Expedíció indul a világ egyik leghíresebb hajóroncsának megtalálására

Igazából a legtöbb, az Északi- vagy a Déli-sark meghódításán fáradozó felfedező élete filmre való, de ha egyet mindenképp ki kellene emelni közülük, az az 1922-ben, száz éve és egy hónapja meghalt brit Ernest Shackleton lehet, aki három expedíciót is vezetett az Antarktiszra. Ezek közül a leghíresebb, vagyis jobban mondva leghírhedtebb az 1914-17 közötti birodalmi transzantarktiszi expedíció, amelynek az Endurance hajó fedélzetén vágott neki legénységével.



A küldetés viszont nem lett sikeres, az Endurance ugyanis 10 hónapra a jég fogságába került az Antarktisz közelében, majd a jég nyomása alatt összeroppant a hajótest, ami 3000 méter mélyre süllyedt. A hajó haláltusája alatt a legénységnek sikerült a rakomány legnagyobb részét kimentenie, majd hónapokig egy jégtábla hátán sátorozva, egy idő után leginkább fókák és pingvinek elejtésével maradt életben a legénység. Végül az Elefánt-sziget közelében a hajóról kimentett mentőcsónakokba költözött át a legénység, amely egy hétig tartó hánykolódás után kötött ki a szigeten, a legtöbbjüket ekkor már vérhas és tengeribetegség kínozta, és sokan az őrület határán álltak. Az Endurance legénysége 497 nap után került újra szárazföldre.
 
Hogy ebből hogy nem készült még nagyszabású film (csak több minisorozat, az egyik Kenneth Branagh főszereplésével), az rejtély, de még nagyobb talán, hogy pontosan mi lett a hajóval. Az Endurance helyzete nagyjából ismert, az elsüllyedés napján a kapitány Frank Worsley ugyanis feljegyezte a hajó pontos pozícióját egy szextáns segítségével, így tudni, hogy az Endurance a déli szélesség 68°39'30.0„, nyugati hosszúság 52°26'30.0” koordinátákon állt, mielőtt elsüllyedt volna. Mégis, eddig egyetlen expedíciónak sem sikerült megtalálnia a jég fogságából a tenger fenekére került vitorlás roncsait.

Most egy dél-afrikai jégtörő, az SA Agulhas II indult útnak Fokvárosból, hogy a 35-45 napra tervezett expedíciója során rábukkanjon az Endurance roncsára a Weddel-tengerben. Az Endurance22 névre keresztelt küldetést vezető Mensun Bound, illetve legénysége a legmodernebb technológiával igyekszik megtalálni a hajóroncsot, amit két víz alatti drónnal tárnának fel. A roncsot érintetlenül hagynák, a drónnokkal csak 3D-s képeket készítenének róla a mélyben. Az Endurance22 kutatói a megadott koordináták környékén egy 8x15 km-es területet pásztáznak át, itt egyébként nagyjából 3,5 km mélyen van a tengerfenék.

Az optimizmus ellenére nincs garancia arra, hogy a 110 éves hajót megtalálják. „A hajóroncsok kihívásait tekintve ez a legnehezebb” – mondta David Mearns, a világ egyik vezető hajóroncsvadásza. „Ennél nehezebbet nem fogsz találni, a jégviszonyok miatt”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató