2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Rétvári Bence: Felfoghatatlan, hogy a baloldal miért áll ki újra és újra a drogliberalizáció mellett

Sokaknál pár évnyi drogfüggőség az egész életükre szóló súlyos pszichiátriai betegséget okozott.

„A múlt héten Hodászon jártam egy pszichiátriai betegeket gondozó intézetben. Ott számos olyan gondozottal találkoztam személyesen, akik azért töltik életük hátralevő részét egy ilyen otthonban, mert pár évnyi drogfüggőség az egész életükre szóló súlyos pszichiátriai betegséget okozott náluk. Kezelést kapnak, de azzal csak stabilizálni lehet az állapotukat, javítani már sajnos nem. Éppen ezért számomra felfoghatatlan, hogy a baloldal miért áll ki újra és újra a drogliberalizáció mellett.

Ha a baloldalon múlna, már holnaptól szabad utat engednének a kábítószereknek. A baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje a napokban egy fiataloknak tartott kampányrendezvényen hirdette meg, hogy elkezdené a kábítószerek dekriminalizálását. Mondatai egyáltalán nem előzmény nélküliek a baloldalon. A Momentum ifjúsági szervezetének az elnöke egy korábbi posztjában szintén sürgette a kannabisz-fogyasztás dekriminalizálását. Az LMP-s Vágó Gábor szintén a drogliberalizáció útját ajánlotta Magyarország számára, a Liberálisok politikusai pedig az önkormányzati kampányban Karácsony Gergelytől azt várták, hogy Budapestről kiindulva nyissa meg a büntetlen drogkereskedelem lehetőségét.

Ezzel szemben a kormány mindent megtesz a kábítószerek visszaszorítása érdekében. Elfogadtuk Európa egyik legszigorúbb Büntető törvénykönyvét. Az új jogszabály – amelyet a baloldal nem támogatott – lehetővé tette a dizájnerdrogok elleni határozott fellépést is. A hatékonyabb szabályozás eredménye a számokban is megmutatkozik: 2016-ban még csak 219 főt, 2019-ben viszont már 914 főt ítéltek el jogerősen új pszichoaktív anyagokkal való visszaélés miatt.

Fontos kiemelni, hogy a kormány legalább akkora hangsúlyt fektet a megelőzésre is, mint a büntetésre. Az elmúlt években például 6 milliárd forintot fordított a gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológia és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztésére. 2018 szeptemberétől pedig minden fiatal számára elérhetővé vált az iskolai szociális segítés.”- írta Rétvári Bence a Facebook-oldalán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató