2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Több alkoholt iszunk, mióta járvány van

A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány idején jelentősen nőtt a magyarok alkoholfogyasztása.

A NielsenIQ a gyomorkeserű, vodka, whisky, pálinka, likőr, vermut, rum, gin és brandy forgalmát vizsgálta. Ezek összesített forgalma 2020. december és 2021. november között meghaladta a 124 milliárd forintot, amely 18 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest  – szemlézte az atv az eredményeket.

Mennyiség tekintetében 12 százalékos, azaz közel 219 ezer hektoliteres a két időszak közötti különbség - ennyivel több égetett szeszt vásároltak a magyarok a vírusos időkben.

A legnagyobb bevételt a gyomorkeserűk érték el: több mint 34 milliárd forintnyit, mögöttük több mint 31 milliárd forintnyi értékben a vodka végzett.

A vizsgálat szerint egyre népszerűbb a gin, ennek forgalma értékben 53 százalékkal, mennyiségben pedig 39 százalékkal gyarapodott. Rajtuk kívül még a whisky haladta meg a a szeszesital-kategóriák átlagát több mint 18 és fél milliárd forintos forgalommal, amely 21 százalékos bővülést jelent értékben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató