2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Eltűnőben az egybefüggő felvidéki magyar tömb egy friss kutatás szerint

Helyenként már egészen a határig húzódnak le a szlovák vagy szlovák többségű falvak – állapítja meg a felmérés, amelyet a Mandiner szemlézett.

Több helyen is felszakadt már az egybefüggőnek hitt dél-felvidéki magyar tömb – írja egy nemrég megjelent kutatás eredményeit ismertetve a ma7.sk.

„Helyenként már egészen a határig húzódnak le a szlovák vagy szlovák többségű falvak és a korábban biztonságosnak tűnő magyar többség mára elenyészett” – áll a cikkben. A szóban forgó kutatást egyébként 2001 és 2021 között végezte a Pro Civis Polgári Társaság.

 

A kutatás megállapítása szerint a magyar többségű területek felszakadozásával nőnek az „asszimilációs szegélyhatások”, ráadásul ezek öngerjesztő folyamatok. Ahogy nő a szlovákság aránya ezeken a területeken, úgy csökken egyre inkább a magyar nyelv, a magyar közösség szerepe.

A felmérés szerint a következő években még több régióban lehet majd megtapasztalni ezeket a hatásokat.

A cikk kiemeli: a Szenci járásban már a szórványmagyarság megmaradásáért kell küzdeni.

A Pro Civis vezetője, Őry Péter szerint a magyarok a Csallóközben is szigetekbe szorulnak vissza. „Ideje leütni egy karót, mint az alpesi gleccsereken, hogy 2022-ben itt voltunk. Aztán harminc év múlva megnézhetjük, hová jutottunk” – idézi a ma7 Őry Pétert.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató