2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kamionos tüntetés: rendkívüli állapotot hirdettek Ottawában

A kanadai fővárosban több mint egy hete tüntetések zajlanak a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen.

Szükségállapotot hirdetett a kanadai főváros, Ottawa polgármestere vasárnap, miután több mint egy hete tüntetések zajlanak a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen.

Jim Watson polgármester szerint a lépésre azért volt szükség, mert veszélyt és fenyegetést jelentenek a lakosok biztonságára és védelmére a tüntetések. A városnak több támogatásra van szüksége más állami intézmények részéről – mondta Watson.    

Ezzel egy időben a rendőrség ismét felszólította a tüntetőket, hogy hagyják el a városközpontot. Vasárnap jelezte azt is, hogy éjszaka „rendbontó és törvénytelen magatartást” tanúsítottak a demonstrálók. A hatóság közölte: szombat óta több mint 450 bírságot szabtak ki, a többi között veszélyes vezetésért és túlzott zajkeltésért. Több embert őrizetbe vettek, és csaknem száz büntetőeljárást indítottak a tüntetésekkel kapcsolatban.    

Becslések szerint szombaton ötezer ember vett részt a demonstráción, és

mintegy ezer jármű zárta le a városközpont egyes részeit

– közölte Peter Sloly rendőrfőnök. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak távol a városközponttól.    

Az ottawai tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A „szabadságkonvoj” és a tüntetők azóta is folytatják a tiltakozást a kanadai parlament közelében. A tüntetéseket eredetileg az Egyesült Államokból hazatérő kamionosok számára januárban bevezetett oltási kötelezettség váltotta ki, de már a kormány általános járványügyi korlátozásai ellen irányulnak. A legújabb közvélemény-kutatások szerint a kanadai lakosság nagy része támogatja a világjárvány elleni intézkedéseket. Kanada lakosságának több mint 77 százaléka kapott már védőoltást.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató