2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Őrjöngtek a szenegáliak Torinóban, mert a válogatottjuk megnyerte az Afrika Kupát

A szenegáli labdarúgó-válogatott győzelmét "ünneplő" bevándorlók csoportja támadt rá rendőrautóra Torinóban - közölte a történtekről készült videófelvételt is a La Repubblica című napilap hétfőn.

A helyszínen lakók rögzítették mobiltelefonjaikkal az ablakuk alatt történteket a város északi részén található Barriera negyedben vasárnap késő este.

Több mint százan ünnepeltek az utcán, szenegáliak, akik az afrikai ország labdarúgó válogatottja győzelmét éltették, miután az Afrika-kupában tizenegyesekkel felülkerekedett Egyiptom csapatán.

A tömörülésre felfigyelt a rendőrség közelben haladó járőrkocsija, de az ünneplők csoportja körbevette a járművet, és miután egyre több szenegáli szaladt az autó felé, a rendőrök elhajtottak. A felvételeken látni, hogy a rendőrautót az egyik migráns megrugdosta.

A rendőrség később erősítéssel tért vissza, és egy óra leforgása alatt tudta helyreállítani a nyugalmat - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A hatóságok a rendőrautóba belerúgó férfit igyekeznek azonosítani.

A SIAP rendőrszakszervezet megyei titkára, Pietro Di Lorenzo "elfogadhatatlan és megdöbbentően súlyos" epizódról beszélt, hangsúlyozva, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy rendőrökre támadtak.

"A menekülni kényszerülő rendőrautó jól ábrázolja az ellenőrizhetetlenné vált helyzetet, amelyet nem lehet pillanatnyi akciókkal orvosolni" - jelentette ki Pietro Di Lorenzo. Úgy vélte, "elgondolkodtató", hogy mennyire kevéssé tartanak a rendfenntartó erőktől "az ország területén tartózkodó illegális bevándorlók, akik között többen büntetett előéletűek és kábítószer-kereskedők". Megoldást a rendőrszakszervezet felelőse szerint a "migráció felülvizsgálása és a biztos büntetés" jelenthet.

Augusta Montaruli a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) parlamenti képviselője, valamint Maurizio Marrone az FdI jogi tanácsosa Piemont tartományi testületében közös nyilatkozatban hangoztatta, hogy

Torinó északi elővárosa óriási gettóvá vált, melyet az afrikai maffia ural.


A munkaügyi minisztérium 2021-es adatai szerint a valamivel kevesebb, mint kilencszázezres Torinóban a lakosság 5,1 százalékát teszik ki a nem Európai Uniós országból letelepedett bevándorlók. A legnépesebb csoportot a marokkóiak alkotják, a szenegáliak a tizedik helyen állnak, a szenegáli közösség tagjainak több mint 73 százaléka férfi. Az Istat statisztikai hivatal 2021-es adatai szerint Olaszországban majdnem nyolcezer a letelepedett szenegáli, elsősorban az északolasz tartományokban. Az illegális bevándorlókról nincsenek pontos adatok.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató