2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Forma-1 végre megszünteti a térdeplős színjátékot

A Forma-1 vezetői elárulták, hogy a versenyzők nem térdelnek le többé a versenyek előtt, mivel szerintük itt az ideje, hogy a "gesztusokról" áttérjenek a "tettekre" - írja az RT.com.

A Forma-1 vezetője, Stefano Domenicali szerint eljött az ideje, hogy a sportágban felhagyjanak a versenyek előtti "térdeléssel", amely az elmúlt két év nagy részében mindennapos volt a rajtrácson.

Több versenyző, köztük a többszörös világbajnok Lewis Hamilton is, a "Black Lives Matter" mozgalom népszerűvé válása óta - az Egyesült Államokban elkövetett számos nagy visszhangot kiváltó afroamerikai bűnözőkkel szemben történő rendőri intézkedések után - a versenyek előtt megteszi ezt a gesztust.

A sportág azonban most úgy döntött, hogy az új F1-es szezon kezdete előtt visszavonja a gesztusra szánt verseny előtti időkeretet - ami azt jelenti, hogy a versenyzők továbbra is letérdelhetnek a verseny előtt, ha akarnak, de a hivatalos versenynaptárban nem lesz hivatalos ceremónia erre.

A Forma-1 azonban nem mond le teljesen a sokszínűségre való törekvésről.

Minden egyes futam előtt egy olyan videót sugároznak majd, amelyben a versenyzők a rasszizmus ellenes témákat népszerűsítik, Domenicali pedig azt is elárulta, hogy a hátrányos helyzetű diákokat segítő F1-es ösztöndíjprogramot 2025-ig meghosszabbítják.

A program keretében a Forma-1 évente 10 brit és olasz diák tandíját fizeti majd, akik mérnöki képzésben vesznek részt.

"Biztosnak kellett lennünk abban, hogy amit teszünk, az fontos, hogy megmutassuk a Forma-1 szándékát olyan dolgokban, amelyek valóban fontosak a világ számára" - mondta Domenicali a Sky Sportsnak.

"Most arról van szó, hogy [a] gesztusokat tettekre [változtassuk]. Most a cselekvés a közösségünk sokszínűségére való összpontosítás, és ez [az ösztöndíjprogram] az első lépés."

Lewis Hamilton, a jelenlegi F1-es mezőny egyetlen fekete versenyzője, gyakran használta a sporton belüli platformját a "társadalmi igazságossággal" kapcsolatos kérdések előmozdítására és kijelentette, hogy hisz abban, hogy az egyenlőtlenségek elleni küzdelemben fontos, hogy a versenyek előtt térdre ereszkedjenek.

A Daily Mail szerint úgy gondolják, hogy Hamilton valószínűleg továbbra is térdelni fog a versenyek előtt - valószínűleg az autója mellett.


Hamilton korábban sikeresen kérte a Mercedes-csapatát is, hogy egy másik rasszizmusellenes lépésként feketére fessék az autóját. A csapat valószínűleg a 2022-es szezonra visszatér eredeti színeihez.

Már korábban is voltak találgatások azzal kapcsolatban, hogy Hamilton egyáltalán részt vesz-e a következő Forma-1-es szezonban, miután úgy tűnt, hogy a tavalyi szezon utolsó futamán Max Verstappentől elszenvedett drámai, utolsó körös vereségét követően visszavonul a közélettől. A hétszeres világbajnok azonban szombaton egy Instagram-bejegyzéssel vetett véget szünetének, melyben így fogalmazott: "Elmentem, most visszatértem".

Hamilton visszavonulása azonban érthető volt mondta Domenicali.

"Teljes tisztelet volt a döntése iránt, hogy hallgat. Azt hiszem, az akkumulátora teljesen fel lesz töltve a szezon kezdetére" - mondta.

"Ez fontos, mert Lewis hihetetlen érték nemcsak a sportágunk, hanem a világ számára is. Lewis előtt ott áll a lehetőség, hogy nyolcszoros világbajnok legyen. Szóval biztos vagyok benne, hogy teljesen ezekre a célokra koncentrál." - tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató