2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Döntött a bíróság: visszajár az államnak a tévesen ártatlannak hitt gyilkos 20 milliója

Kedden a Debreceni Járásbíróság a Magyar Államnak adott igazat abban a perben, amelyet egy Burka Ferenc nevű elítélt gyilkos ellen indítottak.

Burka és a fia nevét akkor ismerte meg az ország, amikor 2006-ban felmentették őket gyilkosság vádja alól, miközben addigra már körülbelül hat évet töltöttek letartóztatásban.

Amikor úgy nézett ki, hogy ártatlanul leült évek vannak mögöttük, a két férfi rekordnagyságú, 25, illetve 20 millió forintos kártalanítást kapott. Később azonban jött egy váratlan fordulat: új bizonyítékok merültek fel, és a két férfit mégiscsak bűnösnek találták.

Az állam úgy döntött, utánamegy a pénzének.

Kedd délután a Debreceni Járásbíróság határozatot hirdetett abban a perben, amelyet a Magyar Állam indított egy Burka Ferenc nevű elítélt gyilkos ellen „jogalap nélküli gazdagodás” visszatérítéséért.

A bíróság a Magyar Állam keresetét alaposnak találta. Az egyelőre nem jogerős döntés szerint Burkának kamatostul vissza kell fizetnie azt a 20 millió forintot, amit kártalanításként kapott korábban, amikor még úgy nézett ki, hogy ártatlanul töltött több évet rács mögött. Ezen felül neki kellene megfizetnie az 1,1 millió forint perköltséget, továbbá 900 ezer forint eddig meg nem fizetett illetéket is.

A kedden kihirdetett határozat kézbesítésétől számítva 15 nap áll rendelkezésre fellebbezésre.

A per megnyeréséből nem következik egyenesen, hogy a Magyar Állam ténylegesen viszontlátja valaha ezt a 20 millió forintot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató