2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Nem hagyja annyiban Liu Shaolin Sándor kizárását a MOB és a korcsolyaszövetség

A két szervezet etikai vizsgálatot kezdeményez a magyar versenyző kizárásával végződött döntő vezetőbírójával szemben.

 

Közös közleményt adott ki a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség azt követően, hogy elutasították a magyar csapat óvását a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számának döntőjében történtek miatt. Ez volt az a finálé, amelyben Liu Shaolin Sándor elsőként ért célba, ám kizárták, így kínai arany- és ezüstérem született. A bronzot a fiatalabb Liu fivér, Shaoang nyerte.

A két szervezet azt írta: „a vonatkozó szabályok keretein belül, a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a Fair Play védelme érdekében – egységesen kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolya sport jóhírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák”.

Azt is írták, hogy

elutasítják az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást.

 
 „Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el” – írták.

Jelezték továbbá, hogy az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében

hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000m versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben.

Gyulay Zsolt, a MOB frissen megválasztott elnöke azt mondta a Nemzeti Sportnak: az ügyben hivatalos jogorvoslat ugyan nem létezik, nekik mégis kötelességük támogatni a sportolóikat, ezért adták ki a közleményt. „Úgy döntöttünk, felhívjuk a figyelmet a problémákra, már csak azért is, mert eddig is voltak vitatható esetek, és jó néhány versenyszám még hátravan. Az óvás volt az első lépés, ettől kezdve pedig nyilván sportdiplomáciai útra kell terelni az ügyet.”

Hozzátette azt is, hogy szerdán találkoznak és egyeztetnek a koreaiakkal, akiknek szintén gondjuk volt a bíráskodással.

A férfiak 1000 méteres egyéni számának futamai során történtek miatt nemcsak a magyar, hanem a dél-koreai csapat is óvott, ám az ő kifogásaikat szintén elutasította a nemzetközi sportági szövetség. Két koreai versenyzőt, Hvang De-hont és Li Dzsun-szót még az elődöntőben zártak ki. Előbbit futamgyőztesként szabálytalan, túl későn végrehajtott előzésért, az utóbbit, aki második helyen futott be, pedig azért, mert – ahogy Liu Shaolin Sándor – sávváltás közben összeütközött az ellenfelével. Ennek következtében jutott be a döntőbe két kínai versenyző (a fináléban a Liu testvérek mellett három kínai korcsolyázó futott).

A koreai olimpiai bizottság az insidethegames.biz beszámolója szerint panaszt nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz és jelezte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fog fordulni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató