2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tálibok érkeztek Svájcba - zárt ajtók mögött tárgyalnak

Az afganisztáni tálibok küldöttsége tárgyal a héten Genfben humanitárius szervezetekkel és svájci diplomatákkal - közölte kedden az alpesi ország külügyminisztériumának szóvivője. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a tálib delegáció látogatása nem értelmezhető a radikális iszlamisták rendszerének elismeréseként. 

A svájci ATS Keystone hírügynökség információi szerint a tizenkét fős küldöttséget Latifullah Hakimi mufti vezeti, aki az afgán védelmi tárca egyik magas rangú tisztségviselője, egyben a tálib mozgalmon belüli visszaélések kivizsgálásáért felelős bizottság elnöke.

A tálib küldöttség a Geneva Call nevű jogvédő csoport meghívására érkezett Genfbe. A Geneva Call, amely több éve tevékenykedik Afganisztánban, a nemzetközi humanitárius jog nem állami fegyveres csoportok általi betartása mellett kardoskodik.

A svájci külügyminisztérium tájékoztatása szerint a zárt ajtók mögötti megbeszélések mindenekelőtt olyan kérdésekre  összpontosítanak, mint a humanitárius szervezetek hozzáférése a rászoruló lakossághoz, valamint a humanitárius dolgozók védelme és az emberi jogok tiszteletben tartása. Napirendre kerül majd a konfliktus-övezetekben élő gyermekek védelme és az aknamentesítés is. 

"A párbeszéd elengedhetetlen a szigorúan semleges és pártatlan humanitárius küldetésünk teljesítéséhez. A héten tárgyalunk  az Iszlám Emirátus magas rangú küldöttségével, és bízunk benne, hogy e megbeszélések építő jellegűek lesznek "

- mondta az egyik szóvivő.

NEM ISMERIK EL A RENDSZERT

A svájci fél hangsúlyozta, hogy a tálib delegáció látogatása nem értelmezhető a 2021 augusztusában hatalomra került radikális iszlamisták rendszerének elismeréseként. Mint mondta, a héten kerül sor a találkozóra a külügyminisztériumi delegációval, amelyben képviseltetik magukat a svájci fejlesztési ügynökség munkatársai, valamint a tárca békével és emberi jogokkal foglalkozó, illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős részlegei. 

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta Afganisztánban  mélyült a humanitárius válság, mert a nyugati országok - valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap - felfüggesztették a segélyek folyósítását, az Egyesült Államok pedig befagyasztotta az afgán központi bank számláit, a rajtuk tárolt mintegy 9 milliárd dolláros vagyonnal. Az afgán központi bank egyébként kedden közölte, hogy humanitárius segélyként 32 millió dollárt utaltak át számára.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató