2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Hiába szállítják el a szerbek a migránsokat, néhány nap után visszatérnek a délvidéki Horgosra

Ha egy van belőlük, az is sok, de itt, azokban a falvakban, ahol többségben magyarok élnek, rengeteg van. Elfoglaltak régi középületeket, tüzet raknak bent, az új épületek már le vannak úgy rombolva, hogy az nem mindennapi, tessék kimenni a határra és meglátják ott a régi őrházat, az is tele van velük.

 Több száz migránst gyűjtött össze a szerbiai rendőrség egy összehangolt akció keretében Nagykikindán, Szabadkán és Zomborban - tájékoztat a szerb belügyi tárca február 7-én. A horgosiak azonban attól tartanak, hogy az illegális bevándorlók hamarosan visszatérnek.

Az illegális bevándorlókat a számukra fenntartott befogadóközpontokban helyezték el.
 
Migránsok nagyobb csoportját szállították el Horgoson is hétfőn, a reggeli órákban. Az akcióban részt vett Aleksandar Vulin. A szerb belügyminiszter elmondta, céljuk az, hogy betartassák a törvényeket és biztosítsák a lakosok biztonságát. Ismét leszögezte, Szerbia nem lesz a migránsok parkolóhelye, ugyanakkor az ország szervezetten és emberségesen bánik a bevándorlókkal és az egyik legszervezettebb bevándorlásügyi rendszerrel rendelkezik Európában. Hozzátette, az ország tiszteletben tartja a nemzetközi kötelezettségeit, ugyanakkor állampolgárai érdekeit is védi.
 
A helyiek szerint ugyan sok migránst szállítottak el, egy részüknek azonban sikerült elbújnia a környéken lévő üres házakban, bozótosokban. A Pannon RTV stábja ott járt, s látták, több illegális bevándorló sétált vissza a határ melletti elhagyatott épületekbe.
 
A horgosi lakosok azt mondják, nem érzik magukat biztonságban. Sötétedés után félnek az utcára menni. Mint mondják, örülnek annak, hogy a migránsok egy részét elszállították.
 
Tót Rozália: „Sok, sok. Alkalomadtán nagyon összegyűlnek, ha egy kicsit megugrasztják őket, vagy összeszedték őket, akkor jobban szállingóznak, csoportokban mindig találkozunk velük, ha kifelé mennek, meg főleg erre a határ felé, meg a bolt előtt, meg bejön, fölpakol és szemtelenkednek, aggatják a körmüket. Fél az ember.

- Ön fél tőlük?

- Félek bizony, hát hogyne félnék, a kaput zárjuk, hogy még véletlenül se jöjjenek be és még este is, hát van egy kutya, de az is elalszik hátrább és ott vannak járművek, meg minden.”
 
A helyiek elmondása szerint hiába szállítják el a migránsokat, néhány nap után visszatérnek a településre. Hircs László szomszédságában több üres házat foglaltak már el az illegális bevándorlók.
 
„- Sok. Ha egy van belőlük, az is sok, de itt rengeteg van. Elfoglaltak olyan épületeket, amelyek társadalmi épületek voltak, tüzelnek bent, az új épületek már le vannak úgy rombolva, hogy az nem mindennapi, tessék kimenni a határra és meglátják ott a régi őrházat, az is tele van velük.

- Örül-e annak, hogy ma reggel elszállították őket?

- Csak nem sokáig, ez a baj, mert holnap már újra itt lesznek.”
 
A police.hu adatai szerint idén az év eleje óta már több mint ötezer esetben próbáltak meg az illegális migránsok Szerbiából Magyarország területére jutni.
 
Forrás: pannonrtv.com

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató