2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Párizs rendőrsége megtiltotta, hogy kamionos konvojjal tiltakozzanak a járványkezelést ellenzők a városban

A párizsi rendőrség nem engedélyezte, hogy a kanadaihoz hasonló kamionos tiltakozást tartsanak a hétvégén a francia fővárosban a járványkezelési megoldások ellen – írja a Euronews.

A franciaországi oltási elvárások ellenzőinek ezrei jelezték már a közösségi médiában, hogy Párizsba akarnak vonulni tiltakozás gyanánt. A hatóságok szerint a tüntetők célja, hogy péntektől „blokkolják a fővárost”, majd Brüsszelbe induljanak egy szélesebb körű tiltakozásra. Ezért a rendőrség intézkedésekkel készül, hogy megakadályozza az utak elzárását, bírságokat tervez kiszabni és letartóztatja azokat, akik megszegik ezt a tilalmat – áll a rendőr-főkapitányság közleményében. A tilalom péntektől hétfőig tart.

Szerdán több konvoj indult el Nizzából, Bayonne-ból és Perpignanból azzal a céllal, hogy péntek estére elérjék Párizst. A neten olyan felhívások is keringnek, amelyek arra buzdítanak, csatlakozzanak minél többen hétfőre tervezett „európai összefogáshoz”, amelyre Brüsszelben kerülne sor.

A francia tiltásra azután kerül sor, hogy a kanadaiaknak már meggyűlt a bajuk az ottani kamionos Freedom Convoyjal, Ottawában szükségállapotot rendelt el a városvezetés, amikor a tiltakozók már jópár napja blokkolták az életet. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a konvoj beszüntetését követelte, elfogadhatatlannak neveztea tiltakozás ezen formáját.

A párizsi rendőrség közleménye emlékeztetett arra, hogy a forgalom akadályozása két év börtönbüntetéssel, 4500 eurós bírsággal és egyéb intézkedésekkel büntethető, lehetőség van például a járművek lefoglalására és a vezetői engedélyek felfüggesztésére. „A betiltott tüntetés szervezője hat hónap börtönbüntetéssel és 7500 eurós pénzbírsággal sújtható” – közölte a prefektúra, hozzátéve, hogy a résztvevők 135 eurós pénzbírságot kaphatnak.

A francia kormány tudatában van annak, hogy a járvány és a korlátozások miatt általános a fáradtság – mondta Gabriel Attal kormányszóvivő szerdán. „Több százezer embernek elege van abból, hogy együtt kell élnie ezzel a vírussal, és a világ többi részéhez hasonlóan Franciaországban is igyekeznek tőkét kovácsolni ebből a fáradtságból radikális politikai mozgalmak”. Szerinte ugyanakkor Franciaország valószínűleg azok között az európai országok között van, amelyek a legkevésbé korlátozó intézkedéseket hozták.

Franciaországban január végén lépett életbe az a rendelkezés, amelynek értelmében csak azok a 16 éven felüli állampolgárok mehetnek bárokba, múzeumokba, éttermekbe, mozikba és sportlétesítményekbe, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal, míg a 12–15 évesekre még – koruknál fogva – érvényesek maradnak a védettségi igazolványok.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató