2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az USA felszólította Kanadát, hogy állítsa meg a "tiltakozóit" a határon

A Fehér Ház szerint a kanadai oltási kötelezettség ellen tiltakozók által okozott forgalmi zavarok ártanak az amerikaiaknak.

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter és Pete Buttigieg közlekedési miniszter felszólította kanadai kollégáikat, hogy "szövetségi hatáskörben" akadályozzák meg, hogy a kanadai oltási kötelezettség ellen tiltakozó kamionosok elzárják a két ország közötti legforgalmasabb határátkelőt.

A dühös kamionosok már négy napja akadályozzák a forgalmat az Ambassador-hídon, amely a michigani Detroitot és az ontariói Windsort köti össze. Csütörtökön kora reggel teljesen lezárták a híd utolsó megközelítési pontját - jelentette a CBC News. A windsori rendőrség eközben arra kérte az autósokat, hogy válasszanak alternatív útvonalakat.

Mayorkas és Buttigieg felajánlották a kanadai kormánynak saját tárcájuk "teljes támogatását" a válság megoldásához.

"Az amerikai és a kanadai határ- és vámhatóságok nagy sürgősséggel dolgoznak azon, hogy biztosítsák az áruk és szolgáltatások folyamatos áramlását nemzetközi határainkon, kihasználva az alternatív szárazföldi útvonalakat, valamint a légi és tengeri lehetőségeket" - mondta a Fehér Ház egyik tisztviselője.

"Tudjuk, hogy az ehhez hasonló fennakadások a keményen dolgozó amerikai családokat sújtják a legsúlyosabban"

- idézte a Fehér Ház közleményét a CBC News. Egy amerikai tisztviselő azt is elmondta a hírügynökségnek, hogy Washington "éjjel-nappal" dolgozik az ügy megoldásán.

Drew Dilkens, Windsor polgármestere a CNN-nek elmondta, hogy a hatóságok készek "fizikailag" eltávolítani a tüntetőket, ha azok nem hagyják abba a forgalom zavarását.

A kanadai rendőrség csütörtökön közölte, hogy a tüntetők teherautókkal és mezőgazdasági gépekkel blokkolták az észak-dakotai Pembinát a manitobai Emersonnal összekötő átkelőt. Blokkolták az Alberta és Montana közötti Coutts átkelőhelyet is.

A kamionosok azzal érvelnek, hogy a vakcina-kötelezettség és más világjárványügyi korlátozások veszélyeztetik megélhetésüket. A múlt hónapban kezdték meg az úgynevezett "Freedom Convoy 2022" elnevezésű gyűléseket Kanada fővárosában, Ottawában.

A tiltakozás azóta a kormány elleni szélesebb körű demonstrációvá alakult, egyesek Justin Trudeau miniszterelnök lemondását követelik.

Trudeau, aki szerint az ország kamionosainak túlnyomó többsége teljes mértékben be van oltva, keményen fellépett a tiltakozásokkal szemben.

"A blokádok, illegális tüntetések elfogadhatatlanok, és negatívan hatnak a vállalkozásokra és a gyártókra" - mondta a miniszterelnök szerdán.

"Mindent meg kell tennünk, hogy véget vessünk ennek!"

Trudeau azzal érvelt, hogy a tüntetők megpróbálják "blokkolni gazdaságunkat, demokráciánkat és polgártársaink mindennapi életét" - írja az Rt.com.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató