2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Megérkezett a MIÉP is, így már 53 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba

Újabb két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 53-ra nőtt a számuk, írja az MTI. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 40 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenegyet. A testület hétfői, online ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Reform Pártot. Az NVB – a szervezet februári kérelme után – ismét visszautasította a Magyar Nemzeti Párt nyilvántartásba vételét, mert a párt bejelentőjének képviseleti megbízatása megszűnt, így nem volt jogosult a párt bejelentésére. Ugyanez történt az Európai Független-Centrum Párttal is.

Az NVB nyilvántartásba vette az országos nemzetiségi önkormányzatok közül utolsóként a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatát is. A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kellett, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön erről. A nemzetiségi lista állításához szükséges a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában 267 jogerősen bejegyzett párt szerepel, ennyi vetethetné magát nyilvántartásba az NVB-nél az országgyűlési választásra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató