2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az Európai Unió Bírósága élőben fogja közvetíteni az ítéletét a magyar és a lengyel kormány ügyében

Még sosem fordult elő, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélethirdetését élőben közvetítsenek, de a testület holnap reggel online hirdeti ki, hogy összhangban áll-e az EU-s joggal a jogállamisági normákat felrúgó tagállamokat pénzmegvonással sújtó közösségi jogszabály – írja a kommunista Népszava.

Az „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet” 2021. január 1. óta van hatályban, de még sehol sem alkalmazták, mert a döntéshozók a bírósági ítéletre várnak.

A lap szerint az az általános vélemény, hogy a Bíróság el fogja utasítani a megsemmisítésére vonatkozó, tavaly márciusi magyar és lengyel keresetet. Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok például a novemberi indítványában azt állapította meg, hogy a rendelet jogalapja megfelelő, összeegyeztethető az EU-s szerződésekkel és nem sérti a jogbiztonság elvét.

Ha a bíróság a keresetek ellen dönt, az Európai Bizottság elindíthatja az eljárást azok ellen a tagállamok ellen, ahol a "jogállamiság normáinak" megsértése miatt sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

A Népszava, illetve az EU jogérvényesülési biztosa szerint elutasító ítélet esetén sem várható, hogy az Európai Bizottság az áprilisi parlamenti választás előtt szankciót vessen ki. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató