2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Itt a dráma: Amerika csődbe döntötte Ukrajnát a háborús hisztériájával

Ukrajna havi több milliárd dollárt veszíthet az esetleges orosz invázió miatt.

Az ukrán gazdaság akár havi 2-3 milliárd dollárt is veszít az esetleges orosz invázióról szóló információs kampánya miatt – mondta David Arahamija, a Nép Szolgája nevű ukrán kormánypárt frakcióvezetője.

„Az embereknek meg kell érteniük, hogy ez most havonta 2-3 milliárd dollárba kerül az országnak. Nem tudunk hitelt felvenni a külföldi piacokon, mert a kamatlábak az egekbe szöknek. Naponta számoljuk a gazdaság veszteségeit”

– mondta az ukrán 1+1 tévécsatornán Arahamija, aki szerint a helyzetet súlyosbítja az a döntés, hogy több nyugati ország a nagykövetségét Kijevből Lvivbe (Lembergbe) teszi át. „Meg kellene érteniük: ha valakik úgy döntenek, hogy a nagykövetségüket Lvivbe költöztetik, az ilyen hírek több 100 millió dollárjába kerülnek az ukrán gazdaságnak” – panaszkodott a képviselő.

Január végén Volodimir Zelenszkij – akiből az A Nép Szolgája csinált ukrán elnököt – azt mondta, hogy 12,5 milliárd dollárt vontak ki az országból, miután a médiatérben megjelentek a „valószínű orosz invázióról” szóló hírek.

Az utóbbi időben a nyugati országokban és Ukrajnában is elhangzottak olyan nyilatkozatok, amik esetleges orosz invázióról szóltak. Ennek fényében az USA az ukrajnai nagykövetségének személyzetét Kijevből Lembergbe helyezte át. Ausztrália és Kanada szintén ebbe a nyugat-ukrajnai városba teszi át képviseletét. Több mint 28 ország szólította fel állampolgárait Ukrajna elhagyására.

Hétfőn nagyot nőtt az olaj ára, és zuhant az ukrán tőzsde, miután Zelenszkij a Facebookon gyakorlatilag háborús szózatot intézett a néphez.

Mikhajlo Podoljak, Zelenszkij vezérkari főnökének tanácsadója később egy SMS-ben azt állította, a megjegyzéseket iróniaként kell értelmezni, és az ország továbbra is szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy „konkrét dátumokat” hivatkozzanak egy esetleges invázióra.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az információs kampányt üres és alaptalan feszültségkeltésnek minősítette, mondván, Oroszország senkire sem jelent fenyegetést. Moszkva azóta bejelentette, hogy csapatokat von vissza az ukrán határ körzetéből. 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató