2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Áll a bál Budapesten: Taxisok elbarikádozták Karácsony hivatalát

„Ma a taxisok egy része az ablakom alatt tüntet, mert emelni szeretnék a tarifákat” - picsogta Karácsony Gergely a Facebookon.



Ma délután néhány tucat taxis gyűlt össze a Városházánál, például „tarifaemelést” feliratú plakáttal.

A főpolgármester szerint az tény, hogy nagy az infláció, de a főváros 70 százalékos kedvezményt adott a taxisdrosztdíjból, ami több százmilliós bevételkiesést jelentett nekik. Karácsony szerint hónapok óta tárgyalnak a taxis szervezetek képviselőivel egy esetleges emelésről, keddtől pedig a kormány is engedi, hogy az önkormányzatok engedélyezzék a taxis díjak emelését, hazudja ez az alpári bunkó Karácsony.

Az igazság pedig az, hogy a kormány nem kedden engedélyezte az emelést, hanem az a jogszabály amire hivatkozott Karigeri, az rájuk eddig sem vonatkozott. Ezt értelmezte és tisztázta a kormány kedden.

Ezért aztán Karácsony azt javasolja, tárgyaljanak tovább, „állapodjunk meg egy méltányos emelésben, amit beviszünk a Fővárosi Közgyűlés elé, és ha van teljes körű szakmai és politikai konszenzus, akkor dönthetünk a taxisok sok szempontból jogos igényeiről” - írta Kamu Geri a Facebookon.

A taxisok szerint hiába van egyre nagyobb kereslet a szolgáltatásukra, ha a koronavírus-járvány közvetve továbbra is megnehezíti az életüket, és az általános drágulás ellenére nem emelhetnek a tarifájukon. Vagyis a létszámhiányon túl is összetett problémáról van szó:

A fővárosi lezárások miatt a legtöbb útvonal lassabb most, mint a járvány kezdete előtt, így miközben eleve kevesebb a taxis, a hiányt csak fokozza, hogy minden út hosszabb ideig lefoglalja az adott taxit.

A koronavírus miatt tapasztalható autóalkatrész-hiányként jelentkezik ebben az esetben, ami miatt ha egy taxis járművét szervizelni kell, az akár hetekre is kieshet a forgalomból.

Megdrágultak az alkatrészek, illetve az autók ára is megugrott, a taxisok költségeit tovább növeli az is, hogy a magyarországi taxik átlagos kilométerdíja alig felerészben követi a benzin és a gázolaj áremelkedését.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató