2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szorul a hurok: A Cseh Katalinhoz köthető cégek bűnszervezetben dolgozhattak

Felmerült a gyanúja annak, hogy a Cseh Katalinékhoz is köthető cégháló szereplői bűnszervezetet alkottak, és folyamatosan, üzletszerű módon, rendszeres haszonszerzés céljából követtek el költségvetési csalásokat – írja a Magyar Nemzet arra a feljelentésre hivatkozva, amit tavaly decemberben tett a Gazdasági Versenyhivatal a momentumos politikushoz köthető gyanús uniós pályázatok miatt.

A Cseh Katalinhoz és családjához köthető cégháló uniós pályázatokon indult és nyert éveken keresztül, amit több hatóság is vizsgál. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gyanús pályázatok miatt vizsgálatot indított, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál feljelentést tett. A Mediaworks Hírcentrumának információi szerint a GVH a Mondat Kft., az Uniotech Kft., a Holotech Kft. és Cseh Katalinék családi cége, a Pannónia Nyomda Kft. között talált kétséges kapcsolódási pontokat. A versenyhatóság egy cseh társaság, a Bergman and Mülstein s.r.o. szerepét is megvizsgálta, és végül arra jutott: a vállalkozások egy érdekkörbe tartozhatnak.

Erre utal, hogy székhelyüket, fióktelepeiket közös címre jegyezték be, és hogy a tulajdonosok kapcsolatban álltak egymással, akár lakcímük is azonos volt

– írja a lap.

A GVH szerint felmerül a költségvetési csalás gyanúja is, továbbá, hogy az ügy szereplői bűnszervezetként működhettek: a résztvevők speciális munkamegosztás mentén, folyamatosan, üzletszerű módon, rendszeres haszonszerzés céljából követhették el bűncselekményeiket. Az adónyomozók az év elején azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen, vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. A NAV-osok – egyebek mellett – körbeszámlázás nyomaira is bukkantak.

Mint ismert, a politikusnő botránya tavaly nyáron robbant ki, amikor kiderült, hogy Cseh Katalinhoz és családjához köthető az a cég (Pannónia Nyomda Kft.), amely szisztematikusan összejátszva, gyanús körülmények között mintegy 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázatot nyert el. Az ügyet az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálja.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató