2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Végeztek az Iszlám Állam parancsnokával

Az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egységei likvidálták az Iszlám Állam dzsihádista szervezet egyik magas rangú parancsnokát Deir-ez-Zór tartományban csütörtökön – számolt be az MTI. A Firat kurd hírügynökség szerint Abu Hamza as-Samíja az országban tartózkodó legveszélyesebb terroristák közé tartozott, és Dzsezar-el-Mejladzs településen rejtőzködött.



A tájékoztatás szerint a kurd–arab milíciaszövetség körbevette a települést, és tűzharcba bocsátkozott a szélsőségesekkel. A terroristák parancsnoka a harcok közben kapott halálos találatot.

Samíja volt a felelős az Iszlám Állam SDF-erők elleni támadásainak kiterveléséért Deir-ez-Zór tartományban. Legutóbb az iszlamisták általa vezetett alakulata Zurr településen hajtott végre támadást egy katonai ellenőrzőpont ellen, amikor öt kurd harcos vesztette életét.

A Firat arról is beszámolt, hogy nem sokkal korábban az SDF erőinek sikerült elfogniuk Rakka tartományban Mohammed Kerezt. A terroristát azzal vádolják, hogy ő finanszírozta az elmúlt három év legnagyobb szíriai dzsihádista támadását, az északkeleti el-Haszeke városban lévő börtön ostromát. Január 20-án kétszáz iszlamista lerohanta a fegyintézetet, amelyben mintegy 3500-an raboskodtak, köztük különféle dzsihádista szervezetek tagjai. A kurdok január 26-ára foglalták vissza a börtönt, amelyből azonban időközben az Iszlám Állam több száz hívének sikerült megszöknie.

Az SDF mozgalmi nevén Mazlúm Abdiként ismert kurd parancsnoka az as-Sark el-Avszat című pánarab napilapnak nyilatkozva felhívta a figyelmet: az el-haszekei támadás bizonyítja, hogy az Iszlám Állam képes volt legalábbis részben újraszervezni katonai struktúráit Szíria északkeleti részén. Mint mondta, a január végi harcokban az SDF 120 katonája esett el, míg a terroristák 370 embert vesztettek. Abdi hangsúlyozta: megtisztítják a kurd erők által ellenőrzött területeket az oda beszivárgó szélsőségesektől.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató