2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Putyin segélyt nyújt a Donyec-medencéből menekülőknek

Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy minden, a délkelet-ukrajnai Donyec-medencéből az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.

Putyin a menekültek elhelyezésének, valamint meleg étellel való és orvosi ellátásának biztosítására Rosztov megyébe küldte Alekszandr Csuprijant, a rendkívüli helyzetek minisztériumának megbízott vezetőjét. Vaszilij Golubev, a régió kormányzója támogatásért fordult az elnökhöz a nagyszámú menekült miatt.    

Rosztov megyében operatív törzset hoztak létre az ukrajnai szakadár „köztársaságokból” érkező menekülők elhelyezésére.

Az orosz pénzügyminisztérium péntek este közölte, hogy hogy biztosítja a fedezetet a segélyek kifizetésére. Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltott, délkelet-ukrajani „Donyecki Népköztársaság” vezetője úgy vélekedett, hogy Oroszország területére akár több százezer embert menekíthetnek ki.    

Ukrán támadástól félnek a szakadár területek vezetői

Péntek délután a két délkelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva elrendelte a nők, a gyerekek és az öregek tömeges Oroszországba menekítését. Kijev tagadta, hogy támadásra készülne a szakadár területek ellen.    

Az első menekítő buszok, amelyek a helyi hatóságok szerint árvaházak és más gyermekintézmények lakóit szállították, közép-európai idő szerint 18 órakor indultak el, de az Oroszországba vezető utakon ezt megelőzően jelentősen megnőtt a magánautók forgalma. Donyeckben zavarok léptek fel a mobiltelefon-szolgáltatásban.    

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetése közölte, hogy kész bármilyen segítséget megadni Donyecknek és Luhanszknak.    

Pusilin a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Donyeck központjában, a kormányépület parkolójában felrobbantották a „köztársaság” népi milíciája parancsnokának páncélozott autóját. Mint mondta, a parancsnok, Gyenyisz Szinyenykov „a szerencsés véletlennek” köszönhetően maradt életben.    

Az Eho Moszkvi rádió háttérösszeállítása szerint a szakadár területeknek jelenleg mintegy 3 millió lakója lehet, akiknek közel egynegyede megkapta az orosz állampolgárságot. A 2014 óta tartó fegyveres konfliktus miatt egymillióan Ukrajna más területeire, kétmillióan pedig Oroszországba menekültek. A rádió szerint az elmúlt nyolc év alatt mintegy 9 ezer helyi lakos vesztette életét.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató