2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Már a bevándorlásellenes Éric Zemmour lett Macron legnagyobb ellenfele

A világhírű esszéíró, aki december elején jelentette be, hogy indul az április franciaországi elnökválasztáson, hihetetlenül sikeresen indította kampányát. A legutolsó közvéleménykutatási adatok szerint ő a legesélyesebb, hogy Emmanuel Macron elnök ellenfele legyen a választás második, döntő fordulójában, amikor már csak két politikus harcol egymás ellen. Szombaton egyébként Franciaország történelmének szimbolikus helyszínén, Mont Saint-Michel árapályszigetén tartott nagy hatású beszédet.

A legutolsó felmérés szerint (az Ifop készítette a Paris Match és az LCI hírtelevízió számára)

Macron áll az első helyen, 25%-kal, de a második helyre - decemberi, elnökjelölti bejelentése óta először - Éric Zemmour jött fel, 16,5%-kal. A radikális jobboldali Marine Le Pen 16%-on áll, a negyedik helyen pedig a jobbközép Valérie Pécresse (15%). Az ötödik helyen - a második fordulóba kerülésre teljesen esélytelenül - 9,5%-kal a radikális baloldali Jean-Luc Mélanchon áll.

Rajta kívül egyébként több baloldali jelölt van (a zöldpárti, legutóbb antiszemita kijelentéseivel botrányt okozó, szélsőbaloldali Yannick Jadot, a kommunista Fabien Roussel, a bevándorláspárti, szintén szélsőbaloldali Christiane Taubira vagy a hagyományos szocialistákat képviselő Anne Hidalgo), de 2 és 5 százalék között mérik őket.

A sajátos francia választási törvények miatt 500 elöljáró ajánlása szükséges ahhoz, hogy valaki hivatalosan is elnökjelölt legyen. A franciaországi baloldali véleményterror miatt a radikális jobboldali jelölteknek nehéz összeszedni az 500 ajánlást polgármesterektől, szenátoroktól, képviselőktől. (Francois Hollande szocialista elnök találta ki, hogy a korábbi alkotmányt módosítva, az 500 ajánlónak a nevét nyilvánosságra kell hozni.) Sajátos helyzet: amíg a teljesen esélytelen baloldali jelöltek egyre-másra szedik össze az ajánlásokat, Macron legesélyesebb ellenfelének, a bevándorlást következetesen ellenző Éric Zemmournak még több mint 100 ajánlásra van szüksége, hogy elérje az 500-at. 

Éric Zemmour pártot is alapított, a neve: Reconquete (Visszahódítás). Szombaton Mont Saint-Michel árapályszigetén első szabadtéri beszédét is megtartotta, a francia történelemhez, a hithez, a hűséghez kapcsolódó helyen a francia hadsereg megerősítéséről és a hagyományos, francia értékekhez való visszatérés szükségességéről beszélt.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató