2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szobrot kap Szent László az általa alapított Nagyváradon

Régi álom válik ezzel valóra.

Egy régi álom válik valóra Váradon: méltó szobrot állítanak a várost alapító Szent Lászlónak – írja a Főtér. Az erdélyi magyar portál cikkében felidézi: korábban csak egy szűk, állomás melletti sikátor viselte Szent Lászlónak a nevét a partiumi városban, de az elmúlt években a helyi magyar közösség egyre hangosabban követelte egy új köztéri szobor felavatását.

Erre  jó alkalmat teremtett a Szent László tér (hivatalos nevén Egyesülés tér) felújítása, és az ott trónoló Mihály vajda szobrának elmozdítása, annyit sikerült elérni, hogy a központi hidat Szent Lászlóról nevezzék el.  Emlékezetes: a román többségű önkormányzat nyolcezer aláírást sepert le egy mozdulattal (ennyien írták alá a szoborért indított petíciót), de a híd elnevezésével

mutatott némi hajlandóságot a kompromisszumra.

Az EU-s finanszírozással megújuló vár időközben a város egyik legvonzóbb turisztikai látványossága lett, melyet azóta is igyekeznek megtölteni élettel, tartalommal. Egyre szélesebb körben ismert izgalmas története, az egykori királysírok kuriózuma, ugyanakkor a felújítás során tett fontos régészeti felfedezések egyaránt hozzájárulhattak ahhoz, hogy az önkormányzat szerint is jó ötlet legyen egy Szent László-szobor ottani elhelyezése – olvasható a cikkben.

Még 2017-ben volt a Szent László Emlékév, ekkor kezdett el a város római katolikus püspöksége mozgósítani egy bronzszobor anyagi költségeinek fedezéséért. Öt év elteltével úgy tűnik, sikerrel: mint Böcskei László püspök egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, nagyon sokan az ügy mellé álltak, nemcsak katolikusok, és nemcsak a helyi magyar közösség tagjai. Téglajegyes gyűjtéseket szerveztek, de a Varadinum Alapítvány

és a Bethlen Gábor Alap is finanszírozta a szobor létrejöttét.

Az alkotás Deák Árpád munkája. A püspök emlékeztetett arra, hogy már a 14. században állt egy szobor a várban, ugyanott, ahol a most bronzba öntött szobor elhelyezését is elképzelték. Reményét fejezte ki, hogy az egész közösség magáénak érzi majd, és a város kulturális örökségének fontos részévé válik.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató