2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A fiatalkorúakat is behívják katonának Kelet-Ukrajnában

A mozgósítás a 16–18 év közötti fiatalokat érinti, ami sérti a civilek háborús védelméről szóló egyezményt.

Az orosz nemzetiségű kelet-ukrajnai lakosok és oroszszimpatizánsok által önálló államnak kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaság katonai iskoláinak tanulóit is mozgósítják – írta közösségi oldalán Ljudmila Denyiszova ukrán ombudsman a Donbaszban tevékenykedő emberi jogi szervezetektől kapott információk alapján. Az ombudsman jelentése szerint a mozgósítás a 16–18 év közötti fiatalokat érinti.

Az ilyen akciók sértik a civilek háborús védelméről szóló egyezmény 51. cikkét, amely tiltja a gyermekek fegyveres konfliktusba való bevonását

– tette hozzá Denyiszova.

Ljudmila Denyiszova felszólította az Egyesült Nemzetek Gyermekalapját (UNICEF) és a nemzetközi emberi jogi szervezeteket, hogy reagáljanak a gyermekek fegyveres konfliktusban való részvételére, valamint az ideiglenesen megszállt területek állampolgárainak kötelező besorozására. Korábban Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. A Luhanszki Népköztársaság vezetője azt is megtiltotta, hogy elhagyják a köztársaságot a 18 és 55 év közötti férfiak.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató