2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

IDEA: A Fidesz vezet a teljes népesség és a biztos választók körében is

Nem sikerült megközelítenie az ellenzéknek a Fideszt a kampány kezdetére – derül ki a DK-s kötődésű IDEA Intézet február eleji felméréséből.

A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 1, az ellenzék támogatottsága 3 százalékponttal csökkent, míg a biztos szavazóknál a kormánypártok népszerűsége 1 százalékkal emelkedett, az ellenzéké pedig nem változott. Mindez azt jelenti, hogy a kampány kezdetekor a teljes népességet nézve a Fidesz−KDNP listája 4, míg a biztos szavazó pártot választók körében 5 százalékpontos az előnye.

Az IDEA Intézet reprezentatív mérése először vizsgálta úgy a listák támogatottságát, hogy nem egy most esedékes parlamenti választáson való hipotetikus részvételt és preferenciát kérdezett, hanem konkrétan megnevezte a 2022. április 3-i választás dátumát.

A vizsgálat szerint 2022. február elején a Fidesz−KDNP listája négy százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt közös listájával szemben.

A Fidesz támogatottságának elmúlt hónapokban tapasztalt fokozatos emelkedése ugyanakkor megállt, sőt tavaly május óta először csökkent, igaz, mindössze 1 százalékponttal – írják az elemzésben.

Az ellenzéki közös lista támogatottsága januárhoz képest 3 százalékponttal csökkent, miközben a bizonytalanoké pontosan ennyivel emelkedett. A bizonytalanok 13 százalékos aránya 2021. június óta a legmagasabb értéket érte el.

A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 2 százalékponttal nőtt, így az IDEA Intézet méréseiben először először érték el Toroczkaiék a parlamenti belépéshez szükséges 5 százalékos értéket. A Kétfarkú Kutya Párt esélyei viszont változatlanok a felmérés szerint, a párt az előző hónaphoz hasonlóan 2 százalékon áll.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében szinte alig történtek mozgások. A Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, az ellenzéké nem változott. Ebben az elkötelezett szavazói tömbben a Mi Hazánk nem éri el a bejutási küszöböt.

A választásokhoz közeledve a pártok külön-külön támogatottságának egyre kisebb a jelentősége, hiszen nagyobb tömbök versenyeznek egymással. Ez érezhető a 2022. február elején mért adatokban is, az egyes pártok támogatottsága ugyanis, alig-alig változott:

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett (49 százalék). Az ellenzéki oldalon szintén elhanyagolható változások történtek. A parlamenten kívüli pártok támogatottsága szintén nem változott, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékon, míg a Mi Hazánk 4 százalékon áll.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. január 31. – február 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató