2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kaczynski: Ha nem lesznek súlyos szankciók, úgy egy sokkal rosszabb világ köszönt be

A lengyel kormányfőhelyettes a fegyveres erők komoly fejlesztését szorgalmazta. 

Új biztonsági berendezkedésre van szükség Lengyelországban és a szövetséges struktúrák körében, ennek keretében meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban, miután az ukrajnai helyzetről egyeztetett az ország vezető politikusaival.

Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát

Az államfői nemzetbiztonsági iroda (BBN) székhelyén az elnök, továbbá Mateusz Morawiecki kormányfő és Jaroslaw Kaczynski, a nemzetvédelmi és belbiztonsági ügyekért felelős kormányfőhelyettes részvételével megtartott tanácskozás után Duda úgy értékelte: különféle forgatókönyvek lehetségesek, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét, és a szeparatistákat ennek nyomán most szabályos orosz egységek erősítik meg.    

Duda kiemelte az Európai Unió és a NATO egységének, valamint komoly szankciók kivetésének a szükségességét.    

Hangsúlyozta továbbá: lengyelországi viszonylatban, valamint a szövetséges államok körében új biztonsági berendezkedést kell megvitatni. „Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, efelől a térségben senkinek sincs kétsége” – nyomatékosította.    

„Ukrajnát meg kell menteni”

Jaroslaw Kaczynski a lengyel fegyveres erők komoly fejlesztését, valamint a fegyveres erőkön alapuló valódi szövetségek építését nevezte szükségesnek. „Lengyelországnak biztonságot kell garantálni, Ukrajnát meg kell menteni” – jelentette ki.  

Az első kivetendő szankciócsomag kapcsán hangsúlyozta: „erőteljesnek kell lennie, máskülönben alig várható, hogy Oroszország meghátrál”.

Úgy látta: a súlyos szankciók esetében sem várható gyors eredmény, tekintettel Oroszország nagyon jelentős eszköztartalékaira. Amennyiben azonban a Nyugat nem szánja el magát az ilyen lépésekre, „új, az utóbbi évtizedeknél sokkal rosszabb világ köszönt be” –  figyelmeztetett Kaczynski.   

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató