2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Boris Johnson bejelentette "a legnagyobb szankciós csomagot, amit Oroszország valaha is látott"

Egyebek mellett 154 milliárd fontnyi orosz vagyont fagyasztottak be, egyéni szankciókat hoztak több mint száz orosz oligarcha ellen. A szankciók Fehéroroszországra is érvényesek.

Újabb, a keddieknél lényegesen keményebb szankciókat jelentett be csütörtök este Boris Johnson. A brit miniszterelnök a parlamenti képviselőknek tartott beszédében arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin "sohasem lesz képes lemosni a kezeiről az ukrán vért." Arról beszélt továbbá, hogy szövetségeseivel hiába próbálták diplomatikus úton rendezni a krízist az utolsó pillanatig, végül arra a következtetésre kellett, jusson, hogy tehettek volna bármit, Putyinnak az elejétől fogva feltett szándéka volt szomszédja megtámadása.

"Most mindenki láthatja, kicsoda ő valójában: egy véreskezű agresszor, aki a birodalmi hódításban hisz"

- mondta Putyinról Johnson.

A brit miniszterelnök azt mondta, a most bejelentett a legnagyobb szankciós csomag, amit Oroszország valaha is látott. A szankciók:

- teljes mértékben befagyasztják Oroszország második legnagyobb bankja, a VBT vagyoneszközeit, ez 154 milliárd fontot jelent

- minden orosz bankot kizárnak a nagy-britanniai pénzügyi rendszerből

- megtiltják az orosz államnak és minden orosz magáncégnek, hogy Nagy-Britanniában fektessék be pénzüket

- limitálják az orosz állampolgároknak, hogy mennyi pénzt tarthatnak brit bankokban

- egyéni szankciókkal sújtanak több mint 100 magánszemélyt, szervezetet és leányvállalatot, köztük a Rosteccel, Oroszország legnagyobb védelmi vállalatát, amely több mint kétmillió embert

- foglalkoztat, és évi 10 milliárd font értékű fegyvert exportál

- a szankciókkal sújtott oligarchák között ott van Putyin egykori veje, Kirill Samalov, Oroszország legfiatalabb milliárdosa, Denisz Bortnyikov, a VTB Bank igazgatótanácsának elnöke, Jurij

- Szljuszár, a United Aircraft Corporation igazgatója

- kitiltják az Aeroflot orosz légitársaságot Nagy-Britanniából

- több termék Oroszországba irányuló exportját is betiltják (ez vélhetőleg az amerikai mintát követve a félvezetőkre és egyéb techtermékekre vonatkozik, és egészen biztosan az olyan termékekre, melyeket katonai céllal is fel lehet használni)

 

A szankciók Fehéroroszországra is kiterjesztik, mivel együttműködtek Oroszországgal Ukrajna lerohanásában.

Johnson azt is elmondta, tárgyal a szövetségeseivel annak a lehetőségéről, hogy elvágják Oroszországot a SWIFT hálózatról, vagyis a globális bankrendszerről. Az intézkedéseket a következő hetekben foglalják törvénybe. Johnson azt mondta, ezek az intézkedések évekre korlátozni fogják Oroszország katonai, ipari és technológiai képességeit.

 

(HVG)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató