2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Vasárnap estére összehívták az EU-s külügyminisztereket: ukrajnai fegyverszállításokról döntenek

Az EU összehangolja fellépését és egyszerűbbé teszi fegyverek eljuttatását Ukrajnába.
 
Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője vasárnap este hat órára rendkívüli, virtuális külügyminiszteri találkozóra hívta a tagállamok tárcavezetőit. A cél, hogy további intézkedéseket fogadjanak el Ukrajna támogatására.

Sürgősségi segélycsomagot fogok javasolni az ukrán fegyveres erőknek, hogy támogassuk őket hősies harcukban

- írta Josep Borrell a Twitteren. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta, hogy az EU meg fogja könnyíteni a katonai célú segélyszállítmányok eljuttatását Ukrajnába.

Az EU az elmúlt napokban két szankciós csomagot is elfogadott és már készítik elő a harmadikat is. Vasárnap este azonban feltehetőleg nem ezen lesz a hangsúly. A különböző tagállamokból érkező hírek alapján egyébként úgy tűnik, kialakult az egyetértés abban, hogy Oroszországot ki kell zárni a nemzetközi átutalásokat biztosító SWIFT-rendszerből. Valószínűleg ez is megtörténik néhány napon belül.

 



Van, aki már szállít

A holland kormány arról tájékoztatta a holland képviselőházat, hogy 200 Stinger légvédelmi rakétát küld Ukrajnába. Ezek a rakéták körülbelül 5 kilométeres távolságig képesek eltalálni repülőgépeket és helikoptereket. A szállítás időpontja egyelőre még nem ismert.

Belgium már szombaton útnak indított egy konvojt, ebben azonban egyelőre nincsenek fegyverek. A szállítmány védőfelszereléseket, például testpáncélt, sisakokat, illetve éjjellátó készüléket tartalmaz.

A belga védelmi miniszter közölte, hogy jelenleg leltárt készítenek azokról a fegyverekről, amelyeket el tudnak küldeni és tesztelik is ezeket. Ezek a fegyverek régi készletek, amelyeket eredetileg megsemmisítésre szántak. A híradások szerint kétezer gépfegyvert fog küldeni Belgium.

Azóta pedig a németek is bejelentették, hogy 1000 páncéltörő fegyvert és 500 Stinger rakétát küldenek Kijevnek.

Ezen túlmenően a jelenleg Észtországban állomásozó belga aknavadászok, illetve harci repülőgépek küldetését is kiterjesztik, de továbbra is csak a NATO-területen vethetik be őket.

 

(HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató