2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Sírva tapsolták az EP-ben Zelenszkijt: "Senki nem fog bennünket megtörni, erősek vagyunk, ukránok vagyunk"

Rendkívüli ülést tart az Európai Parlament Ukrajna orosz inváziója miatt. Az ülésteremben a képviselők többsége ukrán színeket viselt, és percekig tartó taps köszöntötte a karzaton helyet foglaló ukrán állampolgárokat és felszólalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. A Vadhajtások TV mindezt élőben közvetítette, aki szeretné az itt megtekintheti.

Az ülés kezdetét Roberta Metsola, az EP elnöke azt mondta, hogy ez a konfliktus Európa fennmaradását fenyegető veszély. Az elnök azt mondta, hogy mindez rávilágít a következőkre:

- az EU nem függhet örökké az orosz gáztól,

- EU nem fogadhatja tárt karokkal a Kreml pénzét, nem árulhatunk európai útleveletek Putyin barátainak

- valódi közös védelem felé kell elmozdulni

- fel kell lépni a Kreml dezinformációs gépezete ellen, a tech médiának meg kell értenie, hogy most nem maradhatnak semlegesek

Ezután az ukrán elnök mondott tízperces beszédet. Volodimir Zelenszkij egy fehér fal előtt, sötétzöld pólóban, ukrán zászlóval a háta mögött beszélt, élő online kapcsolatban.

Ezek nem jó napok, néha az utolsó napok. Az állampolgáraink úgy védik a szabadságukat, hogy néha a legvégsőt adják érte

- mondta Zelenszkij. Majd hozzátette, hogy nem olvassa fel előre megírt beszédét, mert a dokumentumok kora lejárt, a valósággal kell szembenéznünk.

Embereket ölnek meg, hiszünk abban, hogy az értékekért, a jogokért, a szabadságért áldozzuk fel azt életünket

- jelentette ki. Azt is mondta, szeretné hallani az Európai Parlamenttől, hogy létezik Ukrajna számára az európai út, mert ők ezt szeretnék.

Senki nem fog bennünket megtörni, erősek vagyunk, ukránok vagyunk

- folytatta beszédét, hangsúlyozva, hogy jobb életet akarnak gyermekeiknek, de csak tegnap az orosz fegyverek 16 gyereket öltek meg. A vitáról és az EP-által még ma elfogadott határozatról a későbbiekben beszámolunk.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató